Glöd · Debatt

Replik: Carola har inte använt adoptionen som försvar

Carola Häggkvist uppträder under invigningen av Stockholm Pride i augusti 2021.

Helena Trotzenfeldts krönika om Carola Häggkvist väcker debatt. Hur allvarligt ska man se på de rasistiska uttalanden hon har gjort? Kan man dra någon slutsats av hennes val att adoptera ett mörkhyat barn? Helena Trotzenfeldt svarar David Ehle.

DEBATT. David Ehle använder uttrycket ”gör rasism” flera gånger. Jag vet inte vad detta är tänkt att betyda. Man kan uttrycka sig rasistiskt, man kan agera utifrån rasism, man kan vara rasist, men knappast ”göra” rasism.

I min krönika konstaterar jag utan omsvep att Carola uttrycker sig rasistiskt, och mig veterligt har hon inte försökt rättfärdiga detta med att hon har ett adoptivbarn. Visst stämmer det att ”I have a black friend”-kortet är vanligt bland rasister, men det är ju bara kritiserbart om rasisten själv använder det som försvar.

Mitt konstaterande att personen Carola inte är rasist baserar sig på min analys, min livserfarenhet, mina värderingar och min definition av ordet rasist, och dessa kan knappast Carola lastas för. Det är ingalunda avsett som försvar av henne, utan det är enbart en del i den slutsats jag landat i i många år – att rasistkletande är kontraproduktivt och bör användas mycket sparsamt och aldrig istället för att argumentera i sak.

Både Maria Fredriksson och David Ehle verkar hålla med mig om min övergripande poäng, som är att muslimhat och annan kulturell rasism behöver mötas med motargument. Både David och jag har varit del av redaktionen för webbtidningen Motargument och är medförfattare till Motargumentboken, och han fortsätter såvitt jag vet än i dag med det idoga arbetet.

Gott så.

Länkar till andra texter i debatten har lagts till den 26 maj 2023 kl 20.14.

Läs även: Helena Trotzenfeldts krönika – Vi måste möta Carola med tålamod • Maria Fredrikssons kommentar – Carola normaliserar retorik som gör samhället hårdare • Helena Trotzenfeldts replik – Alla behöver vi jobba med våra inre fördomar • David Ehles kommentar – Rasist eller inte – Carola gör rasism Maria Fredrikssons slutreplik – Poängen är att Carola inte är ett bra exempel

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV