Radar · Miljö

Dömd klimataktivist börjar avtjäna fängelsestraff

Klimataktivister har genomfört flera aktioner på flygplatser de senaste åren, vilket resulterat i ett antal fängelsedomar.

Den klimataktivist som i höstas dömdes till två månaders fängelse börjar avtjäna sitt straff i veckan. Chockerande och beklämmande att Sverige straffar budbärarna, anser Klimatalliansens Gudrun Schyman.

I november i fjol kom domen mot aktivisten Pontus Bergendahl, som stått inför rätta med anledning av två aktioner på Ängelholms flygplats 2021. Han dömdes till två månaders fängelse för obehörigt tillträde till skyddsobjekt, egenmäktigt förfarande och skadegörelse, och på torsdag den 19 januari börjar han avtjäna sitt straff på Tygelsjöanstalten i Malmö. Han blir därmed den första klimataktivist som avtjänar straff i svenskt fängelse.

Pontus Bergendahl är aktiv i nätverket Extinction rebellion, men också talesperson för rörelsen Klimatalliansen, som ställde upp i riksdagsvalet i höstas, med Bergendahl som en av kandidaterna. I ett pressmeddelande skriver Klimatalliansen att de ”ser fredlig civil olydnad som ett instrument i en modern levande demokrati och avser fortsätta bidra till en hållbar värld”.

– Klimatkatastrofen är mänsklighetens svåraste utmaning någonsin. Våra livsuppehållande ekosystem är på randen till kollaps. Det politiska ledarskapet i Sverige blundar och nu fängslas dessutom budbärarna. Det är chockerande och beklämmande!, säger en annan av rörelsen talespersoner,  Gudrun Schyman, i pressmeddelandet.

Hon tillägger att ”när de etablerade politikerna står handfallna måste vi medborgare agera. Det är vad Pontus gjort. Det är hedervärt.”

Pontus Bergendahl
Pontus Bergendahl. Foto: Klimatalliansen

"Jag måste fortsätta"

Pontus Bergendahl har i olika medier uttalat sig om domen.

– Vad ska man säga. Jag är ledsen, men mest förbannad. I domskälet står det att vi är tvingade att finna oss i de risknivåer som staten sätter på klimatförändringarna, vilket betyder att jag enligt domstolen är tvungen att finna mig i att mina barns framtid förstörs. Jag blir så jävla arg att jag skakar, sa han till Dagens ETC i december.

För Sydsvenskan berättar Pontus Bergendahl att han redan planerat in nya klimataktioner när fängelsestraffet är avtjänat.

– Jag måste fortsätta, jag ser ingen annan utväg. Läget är så fruktansvärt illa.

Ytterligare två aktivister dömdes under hösten till fängelsestraff, också för aktioner på flygplatser. Dessa domar har dock överklagats och ska prövas i Hovrätten.

Läs mer: 

Första fängelsestraffet för klimataktivist

Första fängelsedom för klimataktivister

Hårdare tag mot klimataktivister

Klimatalliansen tvingas styra om valkampanj efter mordhot

Extinction rebellion trappar upp inför valet