Radar · Miljö

Första fängelsedom för klimataktivister: ”Vanlig småbarnsförälder”

Flera aktioner genomfördes i oktober förra året på flygplatser runtom i Sverige.

Två aktivister som limmade fast sig på landningsbanan på Växjös flygplats för ett år sedan har fått sina domar: Två månaders fängelse var. Det är första gången som aktivister från Extinction rebellion Sverige döms till fängelse för en aktion.

Den 31 oktober klättrade klimataktivisterna Björn Paxling och Ella Tillema över ett stängsel och tog sig in på flygfältet i Växjö där de limmade fast sig på en landningsbana. Samma dag organiserade Extinction rebellion flera aktioner på flygplatser runtom i Sverige, vilket Syre då rapporterade om.

Nu har de båda dömts till två månaders fängelse för obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Åklagaren yrkade också på försök till luftfartssabotage, något som tingsrätten inte höll med om. Däremot ansåg domstolen att ”det finns en stor risk för återfall i brott och att en villkorlig dom därför är utesluten. Då återstår inget annat alternativ än ett fängelsestraff.”

Pia Björstrand, Ella Tillemas advokat, anser att det är en anmärkningsvärt hård dom för en civil olydnadsaktion.

– En man som har misshandlat sin fru har möjlighet att få villkorlig dom efter första gången brottet begås, men fredliga aktivister som kämpar för allas vår framtid sätts i fängelse trots att de aldrig har begått något brott tidigare, säger hon i ett pressmeddelande.

Hon menar att domstolens bedömning strider mot internationell rätt och FN:s rapporter om att fredlig civil olydnad ska bedömas lindrigt, även om den i vissa fall är samhällsstörande.

"Agerat i nöd"

De båda aktivisterna menar att de agerat i nöd, men den linjen går inte domstolen på. Enligt domen så ska ”skyddet av allmänna intressen som till exempel miljö, klimat och naturskydd hanteras av politiska organ och berörda myndigheter”.

– I domen mot oss slår rätten fast att vi som medborgare måste acceptera de riskavvägningar som politiker och myndigheter kommit fram till. Jag vägrar! Det är fullkomligt oacceptabelt att subventionera flyget i en tid när våra utsläpp akut måste sänkas drastiskt och civilisationen som vi känner den är hotad, säger Ella Tillema i pressmeddelandet.

Hon tillägger att klimatforskningen inte kan ignoreras och att ”våra folkvalda måste ta ansvar och inte skjuta de här problemen på framtida generationer”.

Både Björn Paxling och Ella Tillema är småbarnsföräldrar och beskriver att det känns jobbigt att lämna barnen för att avtjäna fängelsestraffet.

– Jag är en vanlig småbarnsförälder som aldrig varit i kontakt med rättsväsendet innan. Det är väldigt läskigt att dömas till fängelse och behöva lämna mina barn där hemma, det är rätt extremt. Men att fortsätta som vanligt, som att klimatkrisen inte är ett faktum, känns ännu mer extremt, så vad har man för val, säger Ella Tillema i pressmeddelandet.