Radar · Miljö

Första fängelsestraffet för klimataktivist

Bild från aktionen på Ängelholms flygplats 2020.

I dag kom domen mot de klimataktivister som deltog i aktioner på Ängelholms flygplats 2020 och 2021. Fem personer fick villkorlig dom och böter, och en person dömdes till två månaders fängelse. Det blir första fängelsestraffet mot en klimataktivist, då domen inte kommer att överklagas.

”Att samhället godtagit vissa risker innebär att den enskilde måste finna sig i att denne själv och andra kan bli utsatt för samma risker”, står det bland annat i domslutet.

Pontus Bergendahl på Extinction rebellion dömdes till två månaders fängelse och är besviken över beslutet.

– Vi kommer aldrig att acceptera de risker och konsekvenser som klimatkatastrofen innebär. Jag kommer aldrig acceptera att mina barns framtid är hotad. Det är min moraliska plikt att göra allt jag kan för att skydda mina barn, mina medmänniskor och allt liv på jorden, säger han i ett pressmeddelande.

Han kommer inte att överklaga sin fängelsedom, vilket gör att det blir det första fängelsestraffet att verkställas för en klimataktivist i Sverige. I oktober dömdes två aktivister till två månaders fängelse för en aktion mot Växjö flygplats, dessa domar har dock överklagats. 

"Oproportionerligt"

Att det inom kort tid kommit tre domar med fängelsepåföljd följer den trend med hårdare domar som synts i en rad länder i världen den senaste tiden.

Men att ge fängelse för protester som kan kategoriseras som fredlig civil olydnad är oproportionerligt, har bland annat FN konstaterat i en rapport.

”Klimataktivister framställs ibland som farliga radikaler. Men de verkligt farliga radikalerna är länderna som ökar produktionen av fossila bränslen. Att investera i ny infrastruktur för fossila bränslen är moraliskt och ekonomiskt vansinne”, twittrade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres tidigare i år.

Men fängelsestraff kommer inte avskräcka Pontus Bergendahl.

– Med ett samhälle och en regering som totalt nonchalerar den existensiella katastrof vi står inför så sätts allt på sin spets. Vi har inget annat att göra än att fortsätta med fredlig civil olydnad tills samhället agerar, oavsett fängelsestraff, säger han i pressmeddelandet.