Radar · Inrikes

Rättegång mot Syres chefredaktör

Syres chefredaktör Lennart Fernström står åtalad för sabotage efter att ha deltagit i en klimataktion.

Under tisdagen hölls en rättegång i Stockholms tingsrätt mot Syres chefredaktör och ansvarige utgivare Lennart Fernström, som står åtalad för sabotage efter att ha deltagit i en klimataktion i augusti förra året.

Flera klimataktivister har åtalats för att ha deltagit i aktionen som ägde rum på Guldbron i centrala Stockholm den 17 augusti 2022. Bland annat har Syre tidigare skrivit om en minderårig som i mars i år dömdes för sabotage i tingsrätten, men som senare friades av hovrätten.

Även för Lennart Fernström är brottsrubriceringen sabotage och åklagaren yrkar på fängelse i två veckor. Dom kommer att falla om två veckor.

I sitt försvarstal i rätten sade Fernström att han står för sina handlingar och för att ha deltagit i manifestationen. Han tillade att han anser det vara rätt att använda sig av civil olydnad ”och att störa det system som förstör möjligheten att bo drägligt på den här planeten”.

”Utmanat gällande lagar”

Han tillade att historien är full av tillfällen där människor behövt välja om de ska vara en del av problemet eller en del av lösningen.

– Gemensamt för de som stått för motståndet är att de alla brutit mot och utmanat gällande lagar. Men gemensamt är också att tiden har gett dem rätt. Det var de som avskaffade förtryck och hoten, det var de som la grunden för demokratiska fri- och rättigheter. Det är de som har skapat mänskliga samhällen, sade han.

För ett år sedan stod Lennart Fernström inför rätta för att ha deltagit i en annan klimatdemonstration, något han senare friades för.

Till Syre sade han då att han inte ser några problem med att vara chefredaktör och samtidigt hålla på med den här typen av aktivism.

– Jag skriver själv inte nyheter. Det jag skriver är ledare och jag uttrycker väldigt starka åsikter i de här frågorna. Det går hand i hand med aktivism, sade han.

”Hårdare tag”

Den gången löd brottsrubriceringen ohörsamhet mot ordningsmakten, vilket har en lägre straffskala än rubriceringen sabotage, som kan ge fängelse i upp till fyra år. Syre har vid flera tillfällen det senaste året rapporterat om hur åtalen mot klimataktivister har blivit allt allvarligare i sin rubricering.

Lennart Fernström anser att rättegången är politisk och han nämner bland annat i sitt försvarstal hur polisen gjort husrannsakan hemma hos honom – utan att hitta ”något som styrker att jag har planerat för eller försökt sabotera någonting”.

– Det är tidstypiskt att sabotage-åtalen mot denna typ av aktioner kom när SD, M och KD för 1,5 år sedan i valdebatten krävde hårdare tag mot miljöaktivister, sade han i sitt försvarstal.

Läs mer: 

Klimataktivister i rättegång – Syres chefredaktör bland de åtalade

Klimataktivister döms till dagsböter – Syres chefredaktör frias

Hårdare tag mot klimataktivister

Klimataktivist: ”Det känns som att lagföringen är en beställning”