Radar · Miljö

Klimataktivister i rättegång – Syres chefredaktör bland de åtalade

Syres chefredaktör Lennart Fernström är en av de klimataktivister som har åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten.

På måndagen inleddes rättegången mot de 24 klimataktivisterna som åtalades efter en vägblockad i augusti 2020. En av de brottsmisstänkta aktivisterna är Syres chefredaktör Lennart Fernström. ”Det här handlar inte om mig, det är en större fråga än så”, säger han när tidningen besöker Stockholms tingsrätt på tisdagen.

I augusti 2020 protesterade hundratals aktivister från klimatnätverket Extinction rebellion mot att politikerna inte gör nog för att hejda klimatkrisen. På måndagen inleddes rättegången mot 24 av aktivisterna, som misstänks för ohörsamhet mot ordningsmakten efter att ha blockerat trafiken under demonstrationerna. Syres chefredaktör Lennart Fernström berättar att han var med och blockerade trafiken vid flera tillfällen.

– Vi är i ett klimatnödläge och makthavarna agerar inte på det. Det är var och ens skyldighet att välja om man vill vara en del av problemet eller en del av lösningen.

Tror du att det kan påverka Syres rykte på något sätt att tidningens chefredaktör är brottsmisstänkt?

– Snart är jag kanske dömd för brott, inte bara misstänkt. Det kanske det gör. Det får andra bedöma. Det är inte säkert att det är negativt. Jag vet inte vad som skulle vara så farligt med det.

Ser du själv några problem med att vara chefredaktör för en tidning och samtidigt hålla på med den här typen av aktivism?

– Jag ser inga problem med det. Jag skriver själv inte nyheter. Det jag skriver är ledare och jag uttrycker väldigt starka åsikter i de här frågorna. Det går hand i hand med aktivism. Jag är inte aktiv i XR regelbundet, jag deltog i deras aktion vid tillfället och kommer delta i aktioner framöver, de som jag tycker är vettiga.

Läs mer om XR och vägblockader: 

24 klimataktivister inför rätta för vägblockader

Katarina Luhr (MP) ser positivt på XR:s uppror: ”Jätteviktigt”

Moderaterna vill slänga sina motståndare i buren

Olydnad krävs för att rädda klimatet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV