Radar · Miljö

Klimataktivister i rättegång – Syres chefredaktör bland de åtalade

Syres chefredaktör Lennart Fernström är en av de klimataktivister som har åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten.

På måndagen inleddes rättegången mot de 24 klimataktivisterna som åtalades efter en vägblockad i augusti 2020. En av de brottsmisstänkta aktivisterna är Syres chefredaktör Lennart Fernström. ”Det här handlar inte om mig, det är en större fråga än så”, säger han när tidningen besöker Stockholms tingsrätt på tisdagen.

I augusti 2020 protesterade hundratals aktivister från klimatnätverket Extinction rebellion mot att politikerna inte gör nog för att hejda klimatkrisen. På måndagen inleddes rättegången mot 24 av aktivisterna, som misstänks för ohörsamhet mot ordningsmakten efter att ha blockerat trafiken under demonstrationerna. Syres chefredaktör Lennart Fernström berättar att han var med och blockerade trafiken vid flera tillfällen.

– Vi är i ett klimatnödläge och makthavarna agerar inte på det. Det är var och ens skyldighet att välja om man vill vara en del av problemet eller en del av lösningen.

Tror du att det kan påverka Syres rykte på något sätt att tidningens chefredaktör är brottsmisstänkt?

– Snart är jag kanske dömd för brott, inte bara misstänkt. Det kanske det gör. Det får andra bedöma. Det är inte säkert att det är negativt. Jag vet inte vad som skulle vara så farligt med det.

Ser du själv några problem med att vara chefredaktör för en tidning och samtidigt hålla på med den här typen av aktivism?

– Jag ser inga problem med det. Jag skriver själv inte nyheter. Det jag skriver är ledare och jag uttrycker väldigt starka åsikter i de här frågorna. Det går hand i hand med aktivism. Jag är inte aktiv i XR regelbundet, jag deltog i deras aktion vid tillfället och kommer delta i aktioner framöver, de som jag tycker är vettiga.

Läs mer om XR och vägblockader: 

24 klimataktivister inför rätta för vägblockader

Katarina Luhr (MP) ser positivt på XR:s uppror: ”Jätteviktigt”

Moderaterna vill slänga sina motståndare i buren

Olydnad krävs för att rädda klimatet

Radar · Miljö

Greta Thunberg i rätten efter oljeprotest

Klimataktivisten Greta Thunberg fördes bort av polis i samband med protesten Oil Money Out i London.

Greta Thunberg förnekar ordningsbrott när hon återigen är uppe i rätten. Denna gång efter en protest i London i oktober där hon och andra klimataktivister blockerade ingången till ett hotell där en olje- och gaskonferens pågick.

Thunberg har åtalats tillsammans med 26 andra för störande av allmän ordning. Hon och andra demonstranter krokade arm utanför hotellet men fick föras bort av polis.

Thunberg omgavs av ett stort medieuppbåd när hon anlände till rätten Westminster Magistrates Court samtidigt som klimataktivister demonstrerade utanför domstolen för att visa solidaritet med de åtalade.

Under förhandlingen bekräftade Thunberg endast sitt namn, ålder, postadress och att hon ställer sig nekande till anklagelserna.
Fyra andra åtalade i ärendet infann sig i rätten samtidigt och förklarade även de sig oskyldiga.

Samtliga släppts fri mot borgen i väntan på rättegången som väntas inledas den 1 februari.

Om Thunberg döms riskerar hon böter på omkring 33 000 kronor.

Thunberg har varit i rätten flera gånger tidigare, men då i Sverige. Hon har dömts till dagsböter två gånger för ageranden vid olika klimataktioner.

Texten har uppdaterats.

Radar · Miljö

Information om klimatångest togs bort

1177 Skåne publicerade rådgivning om att leva med klimatångest – men informationen togs snabbt ned.

Nyligen publicerade region Skåne en text på sjukvårdsrådgivningen 1177 med rubriken ”att leva med klimatångest”. Något Syre och en rad andra medier uppmärksammade. Men texten togs snabbt ned, rapporterar Svenska Dagbladet.

I texten om klimatångest som nyligen publicerades av region Skåne som sjukvårdsupplysning, ges rådet att hitta ett sammanhang med andra människor som förstår dig, dina tankar och hur du känner samt att delta i klimat- och miljöarbete tillsammans med andra. 1177 gav också rådet att det är dags att söka vård om man till exempel får svårt att fungera i vardagen, sova eller ha bra relationer med andra.

Men artikeln blev inte långvarig.

– Den avpublicerades för att den inte följt den process för granskning som gäller, säger Johannes Malm, ledamot i LPO, lokalt programområde psykisk hälsa, det expertråd som granskar sjukvårdsupplysningens publiceringar, till SvD.

På frågan om det fanns felaktigheter i texten, säger han till tidningen att han inte vet.

– Klimatångest är ett begrepp som används inom forskningen, men det är olyckligt om det framstår som psykopatologi, snarare än en naturlig reaktion på upplevt yttre hot. Det är inte en psykiatrisk diagnos i sig.

Radar · Utrikes

Klimataktion i kolhamn – 109 gripna

109 klimataktivister greps efter att ha genomfört en flytande blockad i Australiens största kolhamn. Bland de gripna finns fem barn, vars ålder polisen inte velat uppge, och en 97-årig präst.

Med hjälp av kajaker blockerade demonstranterna hamnen i Newcastle på östkusten och uppmanade regeringen att stoppa Australiens långa beroende av export av fossila bränslen.

Myndigheterna hade gett tillstånd för 30 timmars protest men ingrep när demonstranterna efter den tillåtna tiden inte lämnade hamnen.

Flera delstater i Australien har de senaste åren infört strikta lagar som ska förhindra klimatprotester, vilket lett till kritik från rättssäkerhetsorganisationer och även FN.

Australien har länge varit en av världens största kolproducenter och regeringen har en lång rad nya kolgruvor, oljefält och gasprojekt under planering.