Radar · Inrikes

24 klimataktivister inför rätta för vägblockader

Så såg det ut när aktivister från Extinction Rebellion blockerade gator i Stockholm i augusti 2020.

Under måndagen inleds den samlade rättegången mot 24 klimataktivister från Extinction Rebellion vid Stockholms tingsrätt. Åtalet gäller en massaktion i augusti 2020, då aktivisterna blockerade vägar och sedan vägrade lämna platsen på polisens uppmaning.

De 24 aktivisterna kommer från olika håll i landet. Under flera dagar i augusti 2020 blockerade de tillsammans med hundratals andra aktivister från nätverket Extinction Rebellion bland annat Kungsgatan och Norrlandsgatan i Stockholm. När polisen uppmanade dem att flytta på sig, stannade de kvar och lät sig gripas under den civila olydnadsaktionen.

Motivet för blockaden var enligt talespersoner för Extinction Rebellion att sätta fokus på klimatfrågan och sätta press på politikerna att agera snabbare och mer kraftfullt i klimatfrågan och hantera den som en verklig kris.

"Global nödsituation"

I ett pressmeddelande säger Caroline Andrén, en av de åtalade aktivisterna, att mänskligheten befinner sig i en global nödsituation.

– När vi på djupet tar in hur direkt livshotande akut den är finns inget annat val än att agera och det måste makthavarna också göra. Att vi bryter mot lagen är självklart inget vi tar lätt på. Men i den fullskaliga kris vi befinner oss i är det en sund reaktion på ett dysfunktionellt system, där företag och politiska ledare får fortsätta med verksamheter som bokstavligen utrotar livet på jorden, samtidigt som vi som slår larm om det ställs inför rätta.

En annan av de åtalade är Syres chefredaktör Lennart Fernström vilket han skrivit om på ledarplats.

På Facebook uppmanas sympatisörer att närvara vid rättegången. ”Vi är djupt tacksamma för varje person som väljer att vara vid vår sida”, skriver Extinction Rebellion Sverige på sin Facebooksida.