Glöd · Ledare

Moderaterna vill slänga sina motståndare i buren

Efter en vecka av aktioner från klimataktivistgruppen Extinction rebellion i helgen har nu Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell äntligen tagit del av deras budskap, och föreslår att de ska slängas i fängelse på minst ett år.

Ja, det är sant. Han menar förvisso att det inte alls har med deras budskap att göra, utan med metoden, att stanna upp trafiken i rusningstrafik, som i teorin skulle kunna innebära problem för polis/ambulans, vilket är så pass allvarligt att det motsvarar minst ett års fängelse. Dessutom vill han sänka gränsen för när polisen ska tvingas sätta gripna i häkte omedelbart till just misstanke om brott med minst ett år som minimistraff.

I Johan Forssells värld är alltså att lägga sig i korsningen mellan Kungsgatan och Sveavägen i paritet med … grov misshandel. Ett års fängelse, som minst. Ett lagförändringsförslag som i princip bara skulle drabba Johan Forssells politiska motståndare. Varför är man inte förvånad?

Som tur var gjorde polisen inte samma bedömning av läget som Johan Forssell, utan när de fick en uppföljningsfråga på frågan om varför de inte ingrep snabbare svarade polisen Mats Eriksson: ”Vi har kunskap om att de ska demonstrera under veckan. Sen så har vi de resurser vi har, vi skickar så mycket som vi kan avvara till en sån här händelse. Vi har prioriteringar att rädda liv och hälsa.”

Nästa gång herr Forssell möter politiska aktivister borde han kanske fundera mer på vilket budskap de har än på hur han ska slippa se dem.