Radar · Miljö

Klimataktivist dömdes för sabotage – frias av hovrätten

Det var efter aktionen på Guldbron i Stockholm som en ung aktivist dömdes för sabotage.

En minderårig klimataktivist som deltog i en vägblockad i Stockholm förra sommaren friades på måndagen av Svea Hovrätt från åtal om sabotage. 
– En otroligt viktig seger för demokratin, säger aktivisten Pontus Bergendahl, som själv står åtalad för samma brott.

Under sommaren 2022 genomfördes åtskilliga klimataktioner i Stockholm, framför allt i form av vägblockader på både innerstadsgator och motorväg. Många aktivister har sedan dess hamnat inför rätta, inte sällan anklagade för sabotage, något många reagerat på då det är ett betydligt allvarligare brott än till exempel ohörsamhet mot ordningsmakt som civil olydnad tidigare ofta lagförts som.

I mars 2023 dömdes en minderårig aktivist för sabotage efter att ha deltagit i en blockad på Guldbron i centrala Stockholm den 17 augusti 2022. Domen överklagades, och på måndagen kom beslutet från Svea hovrätt, som frikänner aktivisten.

Ger signal

”Sammanfattningsvis har det inte handlat om en så allvarlig störning av den allmänna samfärdseln som får anses ha avsetts med bestämmelsen om sabotage”, skriver hovrätten i domen.

– Förhoppningsvis kan det bli en ledande dom, det blir svårt för åklagaren att yrka på sabotage när man förlorar i hovrätten. Och det ger en signal till polisledningen att de inte av ren lathet kan hindra folk från att demonstrera genom att hota med fängelse, säger Pontus Bergendahl, klimataktivist som är aktiv i rörelsen Återställ våtmarker och som nyligen avtjänade ett två månader långt fängelsestraff för intrång på skyddsobjekt och egenmäktigt förfarande. Han har också två väntande åtal gällande just sabotage.

Dom står kvar i annat fall

– Det finns något som heter nedkylningseffekt, det är när rättssamhället går in med hårda repressioner och skrämmer i väg folk från gatan. Vi ser det i dag i Göteborg till exempel, där polisen sagt att man får stå max 20 minuter utanför fossilhamnen, annars så åtalas man för sabotage och riskerar fängelse.

Enligt Pontus Bergendahl är det viktigt att de som får villkorlig dom för sabotage trots det inte tvekar att gå ut på gatan igen, samt att man överklagar och får domen prövad. I det här fallet upphävdes tingsrättens beslut av en förvisso oenig hovrätt. Samtidigt fastställde Svea hovrätt sabotagedomen mot den tyske medborgare som deltog i en blockad på Centralbron samma dag som Guldbro-aktionen. Här har rätten bedömt störningen som tillräckligt allvarlig för att fastställa den ursprungliga domen, skriver Dagens juridik

Läs mer:

17 klimataktivister anhållna för sabotage

Klimataktivister döms för sabotage: ”Vi kommer fortsätta göra motstånd”

Hårdare tag mot klimataktivister