Radar · Miljö

Klimataktivister döms för sabotage – ”Vi kommer fortsätta göra motstånd”

Återställ våtmarker höll en presskonferens utanför Solna tingsrätt i samband med domen mot tolv klimataktivister.

I dag kom tingsrättens dom mot de tolv klimataktivister som stod åtalade för sabotage efter en motorvägsblockad i augusti. Samtliga döms till villkorlig dom eller skyddstillsyn. Vid en presskonferens meddelade aktivisterna att de kommer fortsätta sin kamp med en aktion redan i eftermiddag.

Det var den 29 augusti som aktivister från nätverket Återställ våtmarker blockerade E4:an i höjd med Solna. Aktionen fick mycket uppmärksamhet, inte minst för att en ambulans blev försenad i köbildningen. Aktivisterna häktades misstänkta på åtalspunkterna sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten. Tidigare i höst föll domarna mot två tyska medborgare och i dag meddelades beslutet för de övriga tolv: Solna tingsrätt dömer samtliga för sabotage med påföljden villkorlig dom för nio av dem och skyddstillsyn för tre.

I samband med domens kungörande anordnade Återställ våtmarker en presskonferens utanför tingsrättens lokaler där ett par av de dömda delgav sina reaktioner. Anders Bäcklund höll ett känslosamt tal där han inte skrädde orden.

– Det är fullkomligt vidrigt att vårt rättssystem dömer människor som kämpar för den här planetens överlevnad, när det är våra politiker som inte ens följer sina egna klimatlagar som borde dömas för brott mot mänskligheten. Men villkorliga domar kommer inte att skrämma oss, vi kommer fortsätta göra motstånd.

Anders Bäcklund
Anders Bäcklund. Foto: Katarina Andersson 

– Det vansinne som pågår gör mig så ledsen och förtvivlad, och fruktansvärt rädd, fortsätter Anders Bäcklund.

I domen skriver tingsrätten att klimataktivisternas syfte var att ”uppmärksamma den pågående klimatkrisen, men åtgärden innebar att den allmänna samfärdseln allvarligt stördes och hindrades. Varken straffrättslig nöd eller den grundlagsskyddade demonstrationsfriheten medför att de kan gå fria från ansvar. De döms därför alla för sabotage.”

Väntad dom

– Domen får ses som ett ingrepp på demonstrationsfriheten, men som i detta fall är legitimt och proportionerligt, säger chefsrådman Björn Skånsberg till DN.

Enligt TT anser åklagare Marina Ivic att tio av de tolv åtalade borde ha dömts till fängelse. Hon har inte bestämt sig för om hon ska överklaga domen, vilket dock flera av de dömda kommer att göra.

En av dem är Nea Frank, som under presskonferensen meddelar att hon redan i eftermiddag tänker genomföra en ny aktion, och flera andra anmäler att de tänker göra henne sällskap. Hon bestämde sig i går kväll, säger hon till Syre.

– Att det skulle bli en fällande dom hade jag förstått. Om vi ser på de domar som våra två tyska vänner fick för en liknande aktion hade jag inte förväntat mig att det skulle bli något annat. Eftersom det har dragit åt det hållet tror jag inte det blir något annat förrän vi kommer upp i en högre instans.

Även för Neas Franks försvarsadvokat, Carl-Oskar Morgården, var domen väntad.

– Ja, enligt min juridiska bedömning var det väntat att de skulle fällas. Vi hade ju ett antal invändningar mot åtalet, dels på grund av nöd, dels på grund av demonstrationsfrihet, men också för att vi inte tyckte att rekvisiten i den här straffbestämmelsen var uppfyllda. Nu har tingsrätten dömt till sabotage ändå, förvisso till ganska milda straff, men vi kommer ju definitivt att överklaga.

Advokat Carl-Oskar Morgården med sin klient Nea Frank
Advokat Carl-Oskar Morgården med sin klient Nea Frank. Foto: Katarina Andersson 

"Ny situation"

Vad tror du om chanserna i högre instans?

– Jag tror fortfarande det blir svårt att få en helt frikännande dom för jag tror att den här invändningen om klimatnödläge inte är tillräckligt nära och konkret i lagens mening, även om jag har full förståelse för min klient och de andra åtalades position där.

Är sabotage en grövre anklagelse än vad det brukar vara i liknande fall?

– Ja, det är det, hittills har man valt att åtala för ohörsamhet mot ordningsmakten och brott mot vägtrafikkungörelsen och då är det en helt annan straffskala. Nu är det ju en straffskala som går upp till och med fyra års fängelse, så den här bestämmelsen är tänkt att användas till mycket allvarligare händelser än det här. Det här är egentligen en ny situation att man prövar det på det här sättet, säger Carl-Oskar Morgården.

Läs mer:

Rättegång mot klimataktivister – åtalas för sabotage

Hårdare tag mot klimataktivister

Klimataktivister: ”Vi släpper alltid fram ambulans”

SD vill se hårdare straff med fängelse för aktivister

Våtmarksaktivister fortsätter att blockera motorvägar