Radar · Inrikes

SD vill se hårdare straff med fängelse för aktivister

Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson (SD), vill se en hårdare straffskala för aktivister som blockerar trafiken.

Sverigedemokraterna vill se en lagändring för att kunna utfärda hårdare straff för aktivister som exempelvis stoppar trafiken, något som skett upprepade gånger i Stockholm i veckan.

– Polisen måste känna att de har befogenheter att lyfta bort aktivisterna och att det kan resultera i att de buras in, säger Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson (SD) till Göteborgsposten.

Det Sverigedemokraterna vill se är dels en översyn av ordningslagen där man utreder ett grovt brott med fängelse på max två år på straffskalan, uppger Tobias Andersson till tidningen. I sin roll som rättspolitisk talesperson tänker han jobba för att i riksdagens justitieutskott få till en utredning i den frågan.

Han vill också se över påföljden ”ohörsamhet mot ordningsmakten”, vilket är en vanlig påföljd för till exempel aktivister som vägrar att flytta på sig. Detta ger i dagsläget ett straff på max sex månaders fängelse.

De aktivister som Tobias Andersson syftar på är exempelvis de klimataktivister från gruppen Återställ våtmarker som i veckan skapat flera trafikstopp i Stockholm på grund av sina aktioner. Under fredagen blev flera av dem bortsläpade av otåliga bilister, däribland före detta riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson.

"Kan inte relatera till känslan"

Även Tobias Andersson uttryckte en frustration över klimatprotesterna:

– Jag förstår att aktivisterna inte kan relatera till känslan det innebär att vara sen till jobbet eller att bli förhindrad att utföra sitt jobb, men om man sätter det lite i perspektiv som de kanske förstår så skulle det vara som att man placerade dieseltruckar som blockerar cykelbanan till deras folkhögskola eller att det var en mänsklig blockad utanför deras vegankafé eller secondhand-butik, sade han till GP.

Till Syre sade aktivisten Lior Stefansson under gårdagen att han och de andra är väl medvetna om de bekymmer som uppstår för människor som hindras i sin vardag. Han påpekade också att de aldrig gör aktivt motstånd och alltid låter utryckningsfordon passera.

– Folk kanske tycker att vi gör detta för att vi tycker det är kul. Men det är extremt jobbigt. Jag hade önskat att vi inte behövde göra detta. Men det är absolut nödvändigt. Tiden kräver det just nu. Vi har inte många år på oss för att vända trenden, innan vi låser in oss i en extrem uppvärmning på jorden.

Läs mer: 

Jan Emanuel drog bort klimataktivister från Centralbron