Radar · Miljö

Våtmarksaktivister fortsätter att blockera motorvägar 

Bild från onsdagsmorgonens aktion på E20 i Stockholm.

Aktivister från kampanjen ”Återställ våtmarker” inledde veckan med att blockera Centralbron i Stockholm för klimatets skull. Tidigt på onsdagsmorgonen var det dags för nästa aktion. 

Syre har tidigare berättat om klimataktivisterna från ”Återställ våtmarker” som på måndagsmorgonen greps efter att ha limmat fast sig på motorvägen. Aktivisterna menar att det krävs drastiska och riskfyllda insatser för att få politikerna att lyssna. 

– Mänskligheten är hotad och det är förtvivlat bråttom. Det är ingen lätt aktion, men man känner inte att man riskerar så mycket egentligen. Böter eller kortare fängelsestraff, men man får ställa det i relation till vad vi tvingar våra barn in i för framtid, sade en av demonstranterna, Helen Wahlgren, i en intervju med Syre. 

Redan på onsdagsmorgonen var det dags för nästa aktion. Den här gången valde gruppen att blockera E20 i höjd med Midsommarkransen i Stockholm, mitt i rusningstrafiken. Polisen var på plats men ingen av demonstranterna greps. 

– Det har gått jättebra. Vi var där ungefär tio minuter. Jag tror att polisen var fast i kön så därför gick det snabbt. De gav order om att flytta på oss så vi valde att göra det av strategiska skäl. För att vi ska kunna komma ut igen och få fram vårt budskap om att återställa våtmarker, säger aktivisten Tina Kronberg till Syre.