Radar · Miljö

Aktivister blockerade Centralbron: ”På väg mot ett klimatinferno”

Helen Wahlgren väntar på sina meddemonstranter utanför Kronobergshäktet.

På måndagsmorgonen greps åtta demonstranter efter att ha blockerat Centralbron i Stockholm för att uppmärksamma kampanjen ”Återställ våtmarker”. Det är den här typen av drastiska och riskfyllda åtgärder som krävs för att politikerna ska lyssna, menar aktivisten Helen Wahlgren.

När Syre ringer upp Helen Wahlgren på måndagsförmiddagen sitter hon utanför Kronobergshäktet. Åtta av nio demonstranter greps av polisen efter att ha blockerat Centralbron på morgonen. Men i det stora hela har dagen gått ”fantastiskt bra”, tycker hon.

– Vi var där en halvtimme. Det blev en jättestörning på trafiken så vi hoppas på massiv uppmärksamhet, säger hon och fortsätter:

– Det var väldigt lugnt på platsen, inga aggressiva bilister. Jag tror att folk förstår att man inte gör det här för att det är kul eller för att det ska drabba någon enskild människa. Det var fantastiskt, för någon som passerade i motsatta körfält ropade ”bra kämpat” och ”kämpa på!”. Det var väldigt fint, man blir glad.

Helen Wahlgren beskriver gruppen som satte sig på Centralbron som ”vanliga människor”, som har valt att gå från ord till handling.

– Vanliga, och oroliga människor. Vi är inte bara oroliga för vår egen del. Vi måste skydda liv och ge den yngre generationen framtidshopp. Annars är vi på väg mot ett klimatinferno.

Bild från aktionen på Centralbron på måndagsmorgonen
Bild från aktionen på Centralbron på måndagsmorgonen. Foto: Lior Stefansson

Varför har ni valt att göra den här typen av aktion?

– Vi befinner oss i det största hotet mot mänskligheten. Ingenstans i samhället ser man att vi befinner oss i en total klimatkatastrof. Och definitivt inte från regeringens håll. Mänskligheten är hotad och det är förtvivlat bråttom. Det är ingen lätt aktion, men man känner inte att man riskerar så mycket egentligen. Böter eller kortare fängelsestraff, men man får ställa det i relation till vad vi tvingar våra barn in i för framtid.

Varför är det just våtmarker ni vill uppmärksamma?

– I Sverige har vi förlorat en stor del av våra våtmarker, upp till 70-90 procent. Utdikade våtmarker står för 25 procent av våra koldioxidutsläpp. Det är lika mycket som hela Sveriges personbilstrafik under ett år. Kravet som vi ställer på regeringen är mycket enkelt Det är effektivt, billigt och snabbt att genomföra. Det skulle visa på handlingskraft.

Kommer det här att göra skillnad? 

– Den här gången tror jag att det kommer att bli ofrånkomligt för politikerna att bara ignorera människor. Vi förstår om folk blir arga, men vi är också arga. Vi är bortom upprörda. Jag tror att kampanjen kommer att växa och fler kommer att uppoffra sig. Inte minst för sina barns skull, säger Helen Wahlgren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV