Radar · Inrikes

17 klimataktivister i ”slow walk” anhållna för sabotage

Aktivisterna som under måndagen gick i en långsamtgående demonstration i Stockholm har blivit anhållna för sabotage.

Under måndagsmorgonen greps 17 klimataktivister av polisen efter en fredlig demonstration i Stockholm. De sitter fortfarande frihetsberövade, anhållna för sabotage. Imorgon onsdag kommer en sympatidemonstration hållas för de anhållna.
– Vad händer med demonstrationsrätten i Sverige? frågar sig Helen Wahlgren från Återställ våtmarker.

Det var vid 9-tiden på måndagsmorgonen som 17 aktivister i en långsamtgående demonstration, på väg från Alvik över Tranebergsbron, greps av polisen. I skrivande stund, på tisdagseftermiddagen, sitter de fortfarande i polisarrest, anhållna med brottsmisstanken sabotage – en allvarligare brottsanklagelse än den som vanligtvis brukar användas mot demonstranter: ohörsamhet mot ordningsmakten.

– Vad händer med Sveriges demokrati? Det är mycket upprörande. Vi vet att 3,6 miljarder människor bor i områden som är extremt utsatta för klimatförändringar. Det är en kris av gigantiska proportioner. Men klimataktivister, dem ska man gripa, anhålla, döma och sätta i fängelse! säger Helen Wahlgren, presstalesperson för Återställ våtmarker.

De anhållna aktivisterna kommer delvis från nätverket Återställ våtmarker, men flera är också aktivister från Fridays for future i Malmö.

– Tre stycken är pensionärer från Malmö. Att de är anhållna är skandal! De är från Fridays for future och hittills har de bara suttit på en trappa och demonstrerat. Nu tog de steget att komma till Stockholm och gå i en fredlig demonstration och så blir de anhållna!

Fredliga metoder

Helen Wahlgren poängterar att Återställ våtmarker alltid genomför fredliga demonstrationer.

– Vi är väldigt noga med att motståndet ska vara fredligt. Vi är fredliga. Och det vet polisen. Vi går aldrig in i argumentation med någon på gatan och även om någon skulle kasta sten på oss så skulle vi inte plocka upp en sten och kasta tillbaka, säger hon.

Trots det så väcker nätverkets metoder, bland annat att blockera vägar, många känslor.

– Vi får enormt mycket hot och hat och även dödshot, säger hon.

Det de kräver är att politikerna agerar på klimatkrisen, genom att återställa våtmarker och förbjuda torvbrytning.

– Ändå är det inte en enda politiker som kontaktat oss. Vi är på väg mot klimatkollaps och politikerna agerar inte. Vi kan vara på väg mot 1,5 graders uppvärmning redan i sommar säger forskarna.

Hon hänvisar till den demonstrationsfrihet som finns inskriven i grundlagen och säger att Europakonventionen också medger en del störningar om det står i proportion till ämnets vikt.

– Idag måste man dessutom störa för att få uppmärksamhet. Vi kontaktade alla stora medier och de frågade oss om vi skulle blockera vägar. Även pressen är med på vad som krävs. Om man inte gör radikala handlingar så kommer inte pressen och skriver, trots att klimatkrisen dödar människor redan idag.

Sympatidemonstration på onsdag

Imorgon, från tidigt på morgonen, kommer Återställ våtmarker att samla till en sympatidemonstration för de anhållna och i protest mot att demonstrationsrätten på detta sätt inskränks.

– Vi kommer inte vika ner oss. Det är uppenbart att polisen, rättssamhället och politiker vill skrämma oss till tystnad. Men vi kommer göra nya slow walks i Stockholms innerstad med våra budskap om om att återställa våtmark och förbjuda torvbrytning. Vad händer med demonstrationsrätten? frågar sig Helen Wahlgren.

En person får sitta anhållen max i tre dygn. Därefter måste ett beslut om häktning ske. En person får häktas om den är misstänkt för ett brott som kan leda till fängelse i ett år eller mer och om det finns risk för att hen kommer att hålla sig undan, försvåra utredningen eller fortsätter att begå brott.

Rubriceringen sabotage går under terrorlagen och kan ge fängelse i upp till fyra år.

– Det har hänt flera gånger att medier kallat oss för klimatterrorister, säger Helen Wahlgren.

Hon menar att såväl medierna som politiker har ett enormt ansvar.

– Det är tydligt att det kommer bli matbrist, svält och konflikt om resurser. Och ingenting händer. Istället pratar vi om plastpåsar och att slopa plastpåseskatt. Det är ett svek mot den yngre generationen. De borde sitta åtalade för sabotage, inte fredliga klimataktivister.

Läs mer:

Klimataktivister döms för sabotage – ”Vi kommer fortsätta göra motstånd”

Hur mycket rättsröta är vi beredda att acceptera?