Radar · Politik

Morgan Johansson sitter kvar som justitieminister

Morgan Johansson kramar om Magdalena Andersson efter beskedet om att han får sitta kvar som justitieminister.

Efter det att Amineh Kakabaveh lagt ned sin röst klarade sig Morgan Johansson med en rösts marginal vid tisdagens misstroendevotering.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) får behålla jobbet. Under tisdagens misstroendeomröstning i riksdagen räckte inte rösterna till för att entlediga honom som minister.

175 röster behövdes för att avsätta Morgan Johansson. Röstningen i riksdagen slutade med 174 ja, 97 nej, 70 avstår och åtta frånvarande.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh valde till slut att lägga ned sin röst efter det att hon tidigare under dagen fått en offentlig försäkran från Socialdemokraterna om att hennes överenskommelse från i vintras fortfarande var giltig.

Även Kakabaveh kramade Johansson

Morgan Johansson ville inte kommentera misstroendeomröstningen som var riktad mot honom vare sig på väg in eller ut ur plenisalen. Men Amineh Kakabaveh lyckades ta sig förbi vakterna, och ge honom en kram.

– Det har varit en väldig press på både honom och mig, men nu är det klart. Morgan Johansson har gjort väldigt mycket bra när det gäller hedersbrott, som jag sade här inne i kammaren före omröstningen. Ibland måste vi också berömma varandra, säger Amineh Kakabaveh som en förklaring till kramen till Dagens Nyheter.

En lättad statsminister

Oppositionen anser att Kakabavehs inflytande på dagens votering kan skada Sveriges möjligheter till ett Nato-medlemskap eftersom Turkiets president Recep Erdogan fortsätter att säga nej till ett svenskt medlemskap.

En lättad statsminister Magdalena Andersson (S) konstaterade på en pressträff efter voteringen att Sverige inte behöver ”mer politiskt spel som sätter käppar i hjulet” för en svensk Nato-ansökan.

– Det är väldigt tydligt för Turkiet och alla andra att vi inte gjort några eftergifter till Amineh Kakabaveh, säger Magdalena Andersson och fortsätter:

– Sverige är i utsatt läge och behöver en handlingskraftig regering. Det är därför bra att justitieministern nu kan fortsätta sitt arbete. Justitieministern är helt central i vår Nato-process, säger Magdalena Andersson.

Hon var kritisk dels mot själva misstroendeförklaringen, dels mot då tidpunkten som den gjordes.

– Man har valt att skapa osäkerhet i en tid när Sverige behöver ledarskap, gemenskap och sammanhållning, säger hon.

Läs mer:

Kakabaveh: Jag lägger ned min röst

I dag avgörs Morgan Johanssons öde

Låt ministern gå

Andersson avgår om SD-hot fäller Johansson