Radar · Politik

Andersson avgår om SD-hot fäller Johansson

SD har väckt misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S).

SD väcker misstroende mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och får stöd av M, KD och L. Om Johansson fälls avgår även statsminister Magdalena Andersson (S).

Magdalena Andersson varnar för regeringskris om Morgan Johansson skulle röstas bort av riksdagen. Då avgår hela regeringen, även hon.

– I Sverige har vi kollektivt beslutsfattande i regeringen. Om man avsätter en minister på grund av politiska beslut, då avsätter man naturligtvis hela regeringen. Det är en självklarhet, säger Andersson.

Statsministern är mycket skarp mot oppositionens agerande i det säkerhetspolitiska läge som råder.

– Vi befinner oss nu tre månader före ett ordinarie val, och det pågår ett krig i vårt direkta närområde. Vi befinner oss i ett mycket känsligt läge för vår Natoansökan, säger hon på en pressträff.

– Det är fullständigt oansvarigt. Det är oerhört. Vi är inte i ett läge för politiskt spel. Det här är farligt på riktigt.

Nyligen stod Magdalena Andersson tillsammans med M-ledaren Ulf Kristersson på en gemensam pressträff när Sverige lämnade in sin Natoansökan. Då betonades att säkerhetspolitiken står över partipolitiken.

– Jag måste naturligtvis ta mig en rejäl funderare på vilken typ av oppositionsledare vi har i Sverige. Att agera på det här sättet i det här känsliga läget, det är inte att ta ansvar, säger Andersson.

– Men jag ska naturligtvis prata med Ulf Kristersson.

Men SD, M, KD och L har inte tillräckligt många röster för att fälla justitieministern. De behöver också Centerpartiets röster.

– Nu är det upp till bevis för Centerpartiet, säger Liberalernas gruppledare Mats Persson till TT.

– Han är den minister som mer än någon annan har misslyckats med sitt uppdrag, säger Persson.