Radar · Morgonkollen

I dag avgörs Morgan Johanssons öde

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson ställs under dagen inför en misstroendeomröstning.

I dag avgörs om justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) kan sitta kvar på sin post. Klockan 12 röstar riksdagen.

Misstroendeomröstningen samlar alla riksdagens 349 ledamöter. Den som är sjuk eller frånvarande får inte kvittas ut.

Förutsättningarna är som följer: om Morgan Johansson får en majoritet av rösterna emot sig, 175 stycken eller fler, så tvingas han att avgå. Annars kan han sitta kvar.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har alla ställt sig bakom misstroendet men de saknar ett mandat för att fälla ministern.

"Svenska intressen"

Om han fälls har statsminister Magdalena Andersson (S) sagt att hon avgår – och därmed hela regeringen. På söndagen öppnade hon dock för att låta justitieministern gå och ändå sitta kvar.

Eftersom läget är så jämnt kan tungan på vågen bli den politiska vilden Amineh Kakabaveh, som tidigare tillhörde Vänsterpartiet.

Socialdemokraterna och Kakabaveh hade under nationaldagen ett möte på Sveavägen 68 men efter mötet kunde inte Kakabaveh ge något besked om hur hon kommer att rösta.

– Allt handlar om att vi står upp för svenska intressen och inte låter turkiska intressen gälla, sade hon.

En övergångsregering

I november släppte den politiska vilden fram Magdalena Andersson som statsminister efter att ha ingått ett avtal med Socialdemokraterna. Det innefattade bland annat löften om fördjupat samarbete med det demokratiska unionspartiet PYD, det största politiska partiet bland syriska kurder.

Om Morgan Johansson fälls och Andersson avgår så kommer statsministern att leda en så kallad övergångsregering.

En övergångsregering har i princip samma befogenheter som en vanlig regering men den får inte utlysa extra val.