Radar · Politik

Kakabaveh: Jag lägger ned min röst

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh lägger ned sin röst i dagens misstroendeomröstning mot  justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) verkar därmed klara sig när riksdagen röstar om hans framtid.

På väg till TV-huset i Stockholm för att medverka i Sveriges Television bestämde sig den politiska vilden Amineh Kakabaveh.

– Jag har funderat jättemycket efter olika möten med Socialdemokraterna, olika omgångar i natt och nu på morgonen. Jag har kommit fram till att jag ska lägga ned min röst, säger Kakabaveh till SVT Nyheter.

Amineh Kakabaveh säger att anledningen till att hon kom fram till sitt beslut att inte fälla honom var att Morgan Johansson har levererat på hedersfrågor och mäns våld mot kvinnor.

Tidigare har Kakabaveh tryckt på Sveriges relationer med kurderna och vikten av att inte vika sig för Turkiet och Erdogan.

– Nu har jag bestämt mig för att lägga ned min röst, säger Amineh Kakabaveh till Svenska Dagbladet.

SVD: Nu finns det inget som kan få dig att ändra dig till klockan 12?

– Nej, inte nu när jag har fått bekräftat att de står vid sitt löfte, säger hon till SVD.

Socialdemokraterna bekräftar att uppgörelsen gäller

Sedan tidigare har hon en överenskommelse med Socialdemokraterna och på tisdagsmorgonen krävde hon en offentlig försäkran från partiet att den fortfarande håller. Det fick hon.

– Vi socialdemokrater står alltid upp för de uppgörelser vi gör, det kan man alltid lita på, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin till TT om avtalet som man skrev med Kakabaveh i november förra året.

TT: Har ni förändrat avtalet på något sätt?

– Nej, det finns inget nytt, inget har hänt. Den överenskommelse som är från i november i fjol den gäller, säger Baudin.

Stenevi: Anmärkningsvärt dåligt av oppositionen

Minst 175 riksdagsledamöter måste rösta ja för att misstroendeförklaringen ska gälla och talmannen ska entlediga Morgan Johansson.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har alla ställt sig bakom misstroendet men har bara 174 mandat. Därför är det upp till vågmästaren Amineh Kakabaveh att fälla den avgörande rösten.

– Vi kommer att lägga ned våra röster i den omröstningen och jag måste säga att jag tycker att det är anmärkningsvärt dåligt av oppositionen i det här läget, säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi till Syre.

Märta Stenevi reagerar starkt på att oppositionen kräver en misstroendeomröstning mot Morgan Johansson när det snart är val och väljarna kan säga sitt om nästa regeringsbildning.

– Att bara försöka skapa skuld, skapa kaos med 100 dagar kvar till valet mitt i en Natoansökan som vi för all del inte hade viljat se men nu är den inskickad, säger Märta Stenevi och fortsätter.

– Vi har en situation där Turkiet lutar sig jättehårt på regeringen för att Sverige ska anpassa sin inrikes- och utrikespolitk efter Erdogans nycker. Att då samtidigt hålla på med den här typen av politiskt spel som varken gör till eller från för det politiska innehållet. Jag tycker det är otroligt ansvarslöst och ärligt talat ganska töntigt.

Läs mer:

I dag avgörs Morgan Johanssons öde

Låt ministern gå

Andersson avgår om SD-hot fäller Johansson

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV