Radar · Basinkomst

”Basinkomst” införs på Kanarieöarna

Minimibeloppet för det nya stödet kommer att ligga på 517 euro för en person, vilket motsvarar ungefär 5 350 kronor.

Regeringen på Kanarieöarna har beslutat om att införa en slags basinkomst, som ett steg i att  bekämpa fattigdomen på ön. Det rapporterar tidningen El País.

Ett nytt slags stöd, som vänsterpartiet Nueva Canarias ledare Román Rodríguez kallar för basinkomst, ska göra det möjligt för 40 000 familjer att ha råd med förnödenheter som mat, hyra och vatten- och elräkningar. Stödet ska gå till personer med låg inkomst, till exempel arbetslösa, pensionärer och personer med otrygga anställningar.

I en första fas ska stödet ersätta Kanarieöarnas nuvarande försörjningsstöd, vilket innebär att omkring 10 000 personer kommer att få ett högre belopp per månad. I nästa fas tillkommer även ett bostadstillägg och ett tillägg för att höja icke-avgiftsfinansierade pensioner. I en sista fas ska stödet även kunna gå till personer med otrygga anställningar, samt studenter.

Det minsta beloppet för stödet kommer att vara 517 euro för en person och maxbeloppet kommer att ligga på cirka 1 100 euro för en familj med två vuxna och två barn.

Lagförslaget om basinkomst godkändes i februari och i slutet av april inledde Kanarieöarnas regering behandlingen av projektet.

”Att bekämpa fattigdom och garantera anständiga levnadsvillkor för hela samhället måste vara en prioritering för varje regering”, skriver Nueva Canarias partiledare Román Rodríguez, i en opinionsartikel om projektet i El País.

Läs mer om basinkomst i Spanien:

Ekofeminister i Valencia vill införa basinkomst

Baskien avvisar förslag om basinkomst 

Baskiska parlamentet tvingas diskutera basinkomst

En pilotstudie om basinkomst genomförs i spanska Katalonien

Stor fattigdom i Spanien – allt fler kräver riktig basinkomst