Radar · Basinkomst

Baskiska parlamentet tvingas diskutera basinkomst

Frågan om basinkomst har varit uppe på agendan tidigare i bland annat Baskien.

Över 22 000 personer i den spanska regionen Baskien har skrivit under ett medborgarförslag för basinkomst. Det gör att det baskiska parlamentet behöver diskutera frågan. ”Nu måste initiativet behandlas som ett lagförslag”, skriver Argituz, en människorättsorganisation som stödjer förslaget.

Medborgarförslaget handlar om att ge alla vuxna medborgare 900 euros (ungefär 9 300 kronor) i månaden, vilket skulle lyfta dem som står helt utan inkomst över fattigdomsgränsen. Pengarna skulle delas ut till alla i Baskien, utan krav på att du måste söka jobb eller ha en inkomst under en viss nivå. Ungdomar mellan 14 och 17 år skulle få 450 euro i månaden, och barn till och med 13 år skulle få 270 euro i månaden.

Totalt skrev 22 074 personer under medborgarförslaget, rapporterar El diario vasco. Det är långt mer än de 10 000 namnunderskrifter som krävs för att det baskiska parlamentet ska tvingas diskutera ett medborgarförslag.

”Nu måste initiativet behandlas som ett lagförslag, det vill säga att parlamentet anger den dag då frågan ska debatteras och röstas om i plenarsalen för att avgöra om förslaget ska tillåtas eller förkastas som en framtida baskisk lag”, skriver representanter från organisationen Asociación pro derechos humanos argituz i en debattartikel.

Deras argument handlar om att en basinkomst skulle kunna utrota fattigdomen, och att dagens skyddsnät är otillräckligt. De uppger att 30 procent av de som riskerar fattigdom inte hade tillgång till den spanska försörjningsstödet, och av dem som har tillgång uppger 34 procent att de fortfarande inte kommer ur fattigdomen, enligt det basiska socialdepartementet.

Det var bara 16 personer som tog initiativ till medborgarförslaget, som lämnades in i början av januari i år. Förutom alla enskilda personer som har skrivit under stödjer även 80 organisationer det.