Radar · Basinkomst

Baskien avvisar förslag om basinkomst

Arkivbild från Baskiens nationaldagsfirande 2001.

Tidigare i år lades ett medborgarförslag om basinkomst fram i den autonoma spanska regionen Baskien. Trots att förslaget fått över 22 000 underskrifter avvisas det nu av Baskiens parlament.

Syre har tidigare berättat om att ett medborgarförslag för basinkomst lades fram i regionen Baskien i norra Spanien i januari. Medborgarförslaget handlade om att ge alla vuxna medborgare i regionen 900 euros (omkring 9 300 kronor) i månaden, utan krav på att man måste söka jobb eller ha en viss inkomst. Totalt 22 074 personer skrev under förslaget, vilket är långt över den gräns på 10 000 underskrifter som krävs för att parlamentet ska diskutera ett medborgarförslag.

Nu har förslaget tagits upp i Baskiens parlament – som har beslutat att inte gå vidare med det. Anledningen är att parlamentet redan anser sig ha en ”framgångsrik” modell för inkomstgaranti, som de har kommit långt i arbetet med. Det rapporterar tidningen El Diario.

Medborgarförslaget togs från början fram av gruppen Renta Básica Incondicional, som består av 16 Baskienbor med bakgrund inom bland annat mänskliga rättigheter, feminism och antimilitarism. Förutom de tusentals namnunderskrifterna har även 80 olika organisationer ställt sig bakom förslaget.

Läs mer: Baskiska parlamentet tvingas diskutera basinkomst