Radar · Utrikes

Mordhot och löften om basinkomst inför presidentvalet i Colombia

Vänsterkandidaten Gustavo Petro och vicepresidentkandidaten Francia Márquez Mina har utlovat en "förändring för livet", men har båda hotats till livet flera gånger.

Inför söndagens presidentval i Colombia står det främst mellan två kandidater som båda utlovar ”basinkomst”. Men det finns stora skillnader i de bådas politik och valet har kantats av en hätsk debatt. Vänsterkandidaten Gustavo Petro som är favorittippad fick nyligen ställa in en valturné efter ett dödshot.

När den första valomgången hålls i Colombia på söndag så är vänsterkandidaten Gustavo Petro en förhandstippad favorit. Själv menar han att han kan vinna redan i första valrundan, men de senaste opinionsundersökningarna tyder på att det inte är troligt. För att vinna direkt behövs minst 50 procent av rösterna, annars går valet vidare med en andra omgång den 19 juni.

Tydligt är åtminstone att han är den kandidat som mest av alla lyft upp situationen för de fattiga i landet (som idag utgör cirka 40 procent av invånarna). Som Syre tidigare rapporterat om har han bland annat utlovat en slags basinkomst som ska nå 9 miljoner personer i landet, och då inriktat på ensamstående mammor och pensionärer utan pension.

Men också högerkandidaten Federico Gutiérrez lovade nyligen, åtta dagar innan valet, att ge en basinkomst som ska nå fem miljoner människor, rapporterar bland annat tidningen El Nuevo siglo.

– Under vår regering kommer vi alla tillsammans under min ledning att ha en basinkomst utökad till fem miljoner colombianska hushåll som idag svälter, ingen kommer att gå hungrig i Colombia, för det får inte hända, sade han under sitt tal enligt El Nuevo siglo.

Stora protester för förändring

Att såväl höger- som vänsterkandidaten förespråkar olika typer av basinkomstvarianter är föga förvånande, då pandemin har slagit hårt mot landet och drivit allt fler personer under fattigdomsgränsen. Landet har också skakats av stora protester de senaste åren.

Men det finns stora ideologiska skillnader mellan de olika partierna, och motståndet mot vänsterledaren har varit kompakt från oppositionen från höger. Han väcker starka känslor både bland motståndare och sympatisörer och har fått flera dödshot riktade mot sig, bland annat fån paramilitärgruppen La Cordillera och den högerextrema gruppen Aguilas negras, svarta örnar.

Även hans kollega och vicepresidentkandidat Francia Márquez Mina har fått flera dödshot riktade mot sig. Om de vinner valet kan hon för övrigt bli den första afro-colombianska kvinnan på vicepresidentsposten.

Hot tas på stort allvar

Hoten har bland annat lett till en inställd valturné i ett kaffeodlingsdistrikt tidigare i maj och det hela tas på stort allvar från partiet.

– I Colombia har många kandidater från vänstern och alternativa krafter mördats i rad. Det är därför vi inte tar lätt på det här, säger Petros talesperson Ivan Cepeda till tidningen La Politica online.

På grund av spänningarna och hoten skrev 90 politiska ledare från mer än 20 länder i måndags ett öppet brev där man uttryckte sin oro över utvecklingen.

”Vi, förtroendevalda och ledare från hela världen, uttrycker vår djupa oro för det växande hotet om våld, mord och intervention i Colombias presidentval den 29 maj”, skrev de enligt tidningen The intercept.

Men det ser inte ut som att hot biter på kandidaterna. Vicepresidentkandidat Francia Márquez Mina twittrade nyligen om en incident där hon hotats med gröna laserstrålar under ett av sina tal:

”De kommer inte att tysta oss! Vår kamp är och har alltid varit mot alla typer av våld som försöker ingjuta rädsla i oss.”

Läs mer:

Colombiansk presidentkandidat lovar basinkomst till 9 miljoner

Tusentals i colombiansk protest för basinkomst

Protester mot presidenten kan stoppa basinkomstförsök i Colombia

Skattereform slopas efter dödliga protester i Colombia

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV