Radar · Morgonkollen

Skattereform slopas efter dödliga protester i Colombia

Demonstranter i Colombias huvudstad Bogotá drabbar samman med polis den 1 maj, i protester mot en ny skattereform.

Ett lagförslag om höjda skatter dras tillbaka i Colombia efter flera dagars omfattande protester med flera dödsoffer. Åtgärderna måste dock fortfarande genomföras på något sätt för att få landets ekonomi på fötter, enligt presidenten.

Sedan i onsdags förra veckan har omfattande protester lett till plundring och skadegörelse i flera colombianska städer.

President Iván Duque lovade redan i fredags att stryka de mest kritiserade delarna av lagförslaget – sänkt tröskel för inkomstskatt och höjd moms – men tiotusentals colombianer har fortsatt att protestera och nu väljer presidenten att slopa hela skattereformen.

– Jag ber kongressen att dra tillbaka finansdepartementets lagförslag och snarast handlägga en ny lag som det råder konsensus om, för att undvika ekonomisk osäkerhet, sade Duque i en video på söndagen.

Rapporter om över 20 döda

Hur många som hittills har mist livet i oroligheterna är oklart, men landets åklagarmyndighet säger att man utreder 14 dödsfall runt om i landet – medan människorättsgrupper anklagar polisen för övervåld och säger att över 20 människor har mist livet.

Fackförbund och en del parlamentsledamöter ser slopandet av skattereformen som en seger, men beskedet till trots rapporteras det om att protesterna fortsätter på flera håll.

"Är nödvändig"

Presidenten står fortfarande fast vid att en skattereform är nödvändig för att stabilisera Colombias ekonomi och för att kunna finansiera landets välfärd.

Inte bara politiker, utan även företagsledare och företrädare för civilsamhället har bidragit med värdefulla idéer de senaste dagarna och det råder konsensus om att tillfälliga bolagsskatter, höjd inkomstskatt för de rikaste och hårdare statliga åtstramningar är nödvändiga, enligt presidenten.