Radar · Basinkomst

Tusentals i colombiansk protest för basinkomst

Efter några månaders uppehåll är protesterna tillbaka mot Colombias president Ivan Duque och allt större ojämlikhet i landet.

Tusentals personer har under veckan samlats i Colombia för uppmana kongressen om att rösta för ett alternativt reformförslag som innefattar bland annat basinkomst för 7,5 miljoner fattiga familjer i landet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Iklädda munskydd och viftandes med stora colombianska flaggor har demonstranterna åter kommit ut på huvudstaden Bogotas gator efter några månader uppehåll.

Demonstrationerna startade efter att landets kongressens i onsdags röstade genom en ny avskalad reform som bland annat innefattade höjda skatter och nedskärningar.

235 dollar i månaden

Demonstrationen, som organiserades av bland annat flera fackföreningar, vill istället införa ett alternativt reformpaket. Det omfattar bland annat en basinkomst på 235 dollar i månaden för 7 miljoner av de fattigaste familjerna i landet under 13 månader, gratis universitetsutbildning och ekonomisk hjälp för små företag, samt att stoppa privatiseringarna i landet.

Demonstranterna ville till en början få till ett samtal med landets högerpresident Ivan Duque. Men enligt CUT, en av landets största arbetarorganisation så varken pratar eller förhandlar regeringen men någon.

– Vi vill få deras uppmärksamhet så att de tio lagförslag som föreslagits av den nationella strejkutskottet kan gå vidare, säger Francisco Maltes, chef för den fackföreningarnas centralorganisation i Colombia, till Reuters.

– Vi är här och kommer stanna så länge det är nödvändigt och tills vi ser definitiva resultat, sade demonstranten och den offentliganställda Jimena Ortiz, till Reuters.

Förutom i Bogota var det protester i Cali, Barranquilla och Bucaramanga.

Paus för protester

Det har varit relativt lugnt i landet sedan några månader tillbaka efter att strejkkommittén satte paus för protesterna i juni för att istället försöka föra samtal med regeringen. Dessa samtal ska nu vara avslutade.

Under våren pågick några av de kraftigaste protesterna i landet på årtionden med massivt övervåld från bland annat poliser och säkerhetspersonal. Protesterna bottnar bland annat i den allt ökade ojämlikheten i landet och landets ökade fattigdom, som blivit allt mer alarmerad till följd av pandemin.

Läs mer: Kraven på basinkomst växer i Latinamerika – men ingen vill beskatta de rika

Läs mer: Protester mot presidenten kan stoppa basinkomstförsök i Colombia

Fakta: Krav demonstranterna framfört

Under vårens protester framförde demonstranterna ett antal krav. 
– Avbryta reformen av hälso- och sjukvården som syftar till en ökad privatisering.
– Införa en basinkomst i nivå med minimilönen.
– Skydd för inhemsk produktion av bland annat mat och industri. Med bidrag till små och medelstora företag.
– Gratis utbildning.
– Ingen diskriminering på grund av kön, sexuell läggning eller etnicitet.
– Stopp för privatiseringen av företag.
– Att regeringen slutar att spruta gift på kokainplantagen.