Radar · Arbetskritik

Hamnarbetarförbundet stämmer Svenska hamnar: ”De måste hata oss”

Hamnarbetarförbundets vice ordförande Erik Helgeson.

Kampen i de svenska hamnarna fortsätter. På tisdagen lämnade Hamnarbetarförbundet in en stämningsansökan mot Svenska hamnar efter att arbetsgivarförbundet återigen försökt stoppa deras blockad mot ryska fartyg. 

Arbetsgivarorganisationen Svenska hamnar har vid flera tillfällen försökt stoppa Hamnarbetarförbundets blockad mot ryska intressen i Sveriges hamnar. I början av maj drog arbetsgivarorganisationen ärendet till domstol och parterna kom överens om att avbryta blockaden. Strax därefter varslade Hamnarbetarförbundet om en ny blockad, som Svenska hamnar återigen har invänt mot. På tisdagen lämnade Hamnarbetarförbundet in en stämningsansökan mot Sveriges hamnar till Arbetsdomstolen. 

– De måste hata oss något alldeles exceptionellt för att vilja skita ned sig så här, säger Hamnarbetarförbundets vice förbundsordförande Erik Helgeson i en intervju med tidningen Arbetaren.

Sveriges hamnar hävdar bland annat att blockaden inte är av fackligt intresse, utan ska ses som en politisk opinionsyttring och att den därför är olovlig. Hamnarbetarförbundet håller inte med.

– Vi har gjort det tydligt redan i varslen och upprepat det återigen att de ukrainska arbetarna är särskilt ansatta särskilt i hamnarna, men agerar kollektivt som fack. Får vi inte stötta dem som facklig organisation för att de måste lägga formella varsel om strid mot en ockupationsmakt blir ribban orimligt hög på formalia, säger Erik Helgeson till Arbetaren. 

Läs mer:

Hamnkampen fortsätter – nytt blockadvarsel inlämnat

Hamnblockaden avslutas efter överenskommelse

Sveriges Hamnar invänder mot Hamnarbetarförbundets blockad

Klart: Hamnarbetarförbundet varslar om blockad av ryskt gods

Hamnarbetarförbundet överväger blockad mot ryskt gods