Radar · Inrikes

Hamnkampen fortsätter – nytt blockadvarsel inlämnat

Ett ryskt bananfartyg fick vänta på lossning under en helg i april, på grund av Hamnarbetarförbundets förra blockad.

Förra fredagen avslutades Hamnarbetarförundets blockad mot ryska fartyg, efter en förlikning mellan facket och arbetsgivaren. Men hamnarbetarna har redan varslat om en ny blockad.

I slutet av mars inledde Hamnarbetarförbundet en blockad mot ryska fartyg och gods med kopplingar till Ryssland, i solidaritet med Ukraina efter den ryska invasionen.

– Vi är inte mer än vanliga människor och vi har svårt att se på när det här händer. Det är inte konstigare än så, sade Hamnarbetarförbundets ordförande Martin Berg till Syre, i samband med blockadvarslet.

Arbetsgivarorganisationen Svenska hamnar har på olika sätt försökt att stoppa blockaden. I mars lämnade de in en varselinvändning och i början av maj drog de ärendet till Arbetsdomstolen. Parterna kom överens om förlikning och blockaden avslutades förra fredagen. 

Men redan på tisdagen varslade Hamnarbetarförbundet om en ny blockad.

”Känner ett ansvar”

– Vi har sett en tydlig nedåtgående trend för svensk handel med Ryssland sedan vår första blockad inleddes i mars, men tyvärr finns fortfarande enskilda företag i Sverige som vill fortsätta handla med Ryssland under det här vansinniga anfallskriget, säger förbundsordförande Martin Berg i ett pressmeddelande.

– Varken regering eller riksdag har än så länge vidtagit några mer långtgående åtgärder än EU:s närmast verkningslösa sanktionspaket för hamnarna, så vi känner ett ansvar att fortsätta göra vad vi kan.

Blockaden träder i kraft torsdagen den 26 maj och gäller alla ryskägda, ryskflaggade och ryskkontrollerade fartyg, samt alla sjötrafik till och från Ryssland. 

– Våra fackliga kamrater i Ukraina har lagt ner ett jättejobb på att försöka förklara för vår motpart att det finns ett starkt fackligt intresse av att strypa pengatillströmningen till Putins krigskassa. Om bombningarna samt kidnappningar och massavskedanden i ockuperade hamnar kan fortgå obehindrat, riskerar all självständig facklig organisering kring Svarta havet att slås ut. Det kan våra medlemmar inte blunda för, säger Martin Berg.

Läs mer:

Hamnblockaden avslutas efter överenskommelse

Sveriges Hamnar invänder mot Hamnarbetarförbundets blockad

Klart: Hamnarbetarförbundet varslar om blockad av ryskt gods

Hamnarbetarförbundet överväger blockad mot ryskt gods

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV