Radar · Inrikes

Hamnblockaden avslutas efter överenskommelse

Den nuvarande blockaden mot ryska fartyg och gods avslutas i förtid, men nya åtgärder är att vänta.

Sveriges hamnar drar tillbaka sin stämning mot Hamnarbetarförbundet i utbyte mot att den nuvarande solidaritetsblockaden mot ryska fartyg avslutas i förtid. Detta efter att parterna kom överens om förlikning i Arbetsdomstolen under gårdagen.

Sveriges hamnar drar tillbaka sin stämning mot Hamnarbetarförbundet i utbyte mot att den nuvarande solidaritetsblockaden mot ryska fartyg avslutas i förtid. Detta efter att parterna beslutade om förlikning i Arbetsdomstolen under gårdagen.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar lämnade i veckan in en stämningsansökan mot Hamnarbetarförbundet på grund av blockaden mot fartyg och gods med kopplingar till Ryssland, som Syre tidigare rapporterat om. I går, fredag 6 maj, möttes parterna i Arbetsdomstolen, där de nådde en kompromiss.

Överenskommelsen innebär att blockaden, som inleddes 28 mars, ska avslutas i förtid – nästa fredag 13 maj. Ursprungligen skulle blockaden pågå till sista maj.

Solidaritetsaktion

Men andra alternativ är eventuellt att vänta från fackförbundet.

– Efter det kör vi något något annat med samma syfte och mål, säger Erik Helgeson, vice ordförande i Hamnarbetarförbundet, till TT.

Enligt fackförbundet är den pågående blockaden en solidaritetsaktion för ukrainska hamnarbetare. Sveriges hamnar har dock hävdat att åtgärden är olovlig och därför stämt Hamnarbetarförbundet.

Bojkotten har uppmärksammats av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som uttryckt tacksamhet till Hamnarbetarförbundet i ett av sina tal.