Radar · Inrikes

Sveriges Hamnar invänder mot Hamnarbetarförbundets blockad

Enligt Erik Helgeson, vice förbundsordförande i Hamnarbetarförbundet, påverkar inte Svenska Hamnars invändan deras tidigare beslut om varsel.

Förra veckan varslade Svenska Hamnarbetarförbundet om en landsomfattande blockad mot ryskt gods och ryska fartyg. Bransch- och arbetsgivarförbundet Sveriges Hamnar har nu lämnat in en varselinvändning, som Hamnarbetarförbundets vice ordförande Erik Helgeson avfärdar som ”trams”.

Förra torsdagen fattade Svenska Hamnarbetarförbundet ett beslut om att vägra befatta sig med ryskt gods i Sveriges hamnar, efter att ha väntat i två veckor på besked från regeringen om hur situationen ska hanteras. Detta uppskattades av Ukrainas president Volodymir Zelenskyj, som tackade hamnarbetarna i ett tal på fredagen.

– Jag är särskilt tacksam mot det Svenska Hamnarbetarförbundet, som lovar att inte ta emot ryska fartyg, sade Zelenskyj under talet.

På tisdagen lämnade dock bransch- och arbetsgivarförbundet Sveriges Hamnar in en varselinvändning till Hamnarbetarförbundet.

– De ekonomiska sanktionerna visar vilken styrka som Sveriges, Europas och västvärldens ekonomier har. Men vi behöver göra detta samordnat och i nära samarbete med andra länder och organisationer. Restriktioner bör i första hand ske EU-gemensamt och utifrån gällande lagstiftning, säger Marcus Dahlsten, VD för Sveriges Hamnar och Transportföretagen i ett pressmeddelande.

”Tramsiga kvasifrågor”

I varselinvändan ber Sveriges Hamnar Hamnarbetarförbundet att svara på ett antal frågor om blockaden och sedan inkomma med ett nytt varsel minst sju dagar innan de varslade stridsåtgärderna ska bryta ut.

Men något nytt varsel kommer de inte att få, meddelar förbundets vice ordförande Erik Helgeson.

– De vill att vi ska skjuta fram stridsåtgärderna ytterligare. Har de inte ryggrad att tycka det ena eller det andra så ska de inte lägga fram en massa tramsiga kvasifrågor. De har förespeglat att de tycker att det är svårt att förstå vad blockaden innebär och att vi därför ska varsla om, och så ska de köpa sig lite mer tid. Vad de nu ska med det till, säger han.

Så det tidigare blockadvarslet kvarstår? 

– Ja, den inleds på måndag. Vi kommer att ta det här på allvar och svara på frågorna, men sedan måste man göra en bedömning om de är rimliga. Och det är de inte.

Läs mer: 

Klart: Hamnarbetarförbundet varslar om blockad av ryskt gods

Hamnarbetarförbundet överväger blockad mot ryskt gods

Hamnarbetare vägrar lossa rysk gas