Radar · Politik

“Australien röstade för klimatet”

Dai Le, Sophie Scamps och Kylea Tink är tre av de oberoende så kallade teal-kandidater som efter helgens val i Australien tar plats i representanthuset.

Oberoende kandidater och väljare oroade över klimatförändringarna avgjorde det australiensiska valet.

Efter lördagens val sker ett politiskt maktskifte i Australien. Rösträkningen är ännu inte klar men socialdemokratiska Labor har ett tillräckligt försprång för att bli största parti, och partiledare Anthony Albanese har svurit ämbetseden som premiärminister. Än så länge för en övergångsregering.

För egen majoritet krävs att ett parti får minst 76 stolar i representanthuset. Enligt valmyndigheten AEC ligger Labor nu på 75, men det resultatet är som sagt preliminärt. Högerkoalitionen, som under premiärminister Scott Morrison har lett landet de senaste nio åren, ser ut att sluta på under 60 mandat.

Skulle Labor inte få egen majoritet måste de söka stöd från miljöpartiet De gröna eller någon av de partioberoende miljö- och klimatprofilerade kandidater inom den så kallade teal-rörelsen som ses som de stora vinnarna i valet. I skrivande stund har de fått 15 platser i representanthuset.

Kan göra stor skillnad

Både de De gröna och teal-kandidaterna vill se större krafttag mot klimatförändringar och menar att regeringen måste göra mer för klimatet.
Flera av de oberoende stöttats av klimatnätverket Climate 200.

Nästan alla teal-kandidater är kvinnor som utmanar män i välbärgade områden i Australien. En av de oberoende som slagit en stor partikandidat och säkrat en plats i representanthuset är Kylea Tink. Hon valde att ställa upp i valet då hon inte tycker att partisystemet som domineras av Labor och Koalitionen fungerar.

– Det finns mer än nog bevis i Australien för att oberoende kandidater kan göra stor skillnad i representanthuset. De kan tala för sin region i alla sammanhang, och kan röra sig fritt mellan partierna för att nå konsensus, sa hon till TT ett par dagar innan valet.

Redan när Kylea Tink vaknade upp på valdagen kände hon sig segerviss, innan en enda röst hade räknats.

– Vi hade redan vunnit eftersom vi hade förändrat den politiska konversationen i grunden, säger Kylea Tink till Perth Now.

– Väljarna bytte sida på grund av det nuvarande tillståndet i politiken i Australien, ett tvåpartisystem som är ojämnt där ingendera parterna verkligen tycks lyssna på folket, säger Kylea Tink.

Andra teal-vinnare är Dai Le och Sophie Scamps, som båda drev kampanj om miljö, klimat, integritet och jämställdhet.

"Valet 2022 blev äntligen klimatets val"

Australien är världens största kolexportör men har ännu inte undertecknat några åtaganden om noll koldioxidutsläpp till 2050. Så sent som i oktober 2021 gav Australiens miljöminister Sussan Ley tummen upp för planer på att expandera tre kolgruvor i landet, uppger Metaller och gruvor, och hänvisar i sin tur till Mining technology.

Klimatförändringarna blev en av de stora och avgörande valfrågorna, skriver ABC News politikreporter Laura Tingle i en analys och konstaterar att “valet 2022 äntligen blev klimatets val”. Det var också ett val som djupt förändrade Australiens politiska geografi och uppmanade de politiska ledarna att ta sitt jobb på allvar, skriver hon vidare.

Det beror inte bara på att enskilda kandidater som gick till val på miljöfrågan  vann stort, utan också på att det skedde en omsvängning i parlamentet till De grönas fördel.

Omsvängningen skedde till och med i kolregionerna, skriver Laura Tingle och kallar det för “det mest omvälvande valet man kan föreställa sig”.

Mest koldioxidutsläpp per capita

Reuters Sonali Paul konstaterar i en analys att ”Australien röstade för klimatet” och kallar resultatet för ”anmärkningsvärt” då Australien är en av de länder som har mest koldioxidutsläpp per capita.

Reuters Andrew Macfarlane skriver i en analys att de verkliga vinnarna är de oberoende kandidaterna som gått till val på bland annat jämställdhet och klimatkrisen. Eftersom det ännu inte är klart huruvida Labor kommer att få en majoritets- eller minoritetsregering betyder det att de oberoende kandidaterna får en verklig chans att påverka, skriver han.

“Klimatkrisen avgjorde valet” skriver Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson i en kommentar och anser att Australien nu kastar ut “kolets mörka furste”, premiärminister Scott Morrison.

Läs mer:

Grönare politik under Australiens nya ledare

Maktskifte i Australien: Lovar arbeta hårdare för miljön

Australien mot ny premiärminister

Klimatfrågan i centrum när Australien går till val

Klimatrysare väntar Australien

Australien: De gröna vill införa en ”inkomstgaranti det går att leva på”