Radar · Utrikes

Australien mot ny premiärminister

Laborledaren Anthony Albanese, som ser ut att bli ny premiärminister, hälsar på väljare under valdagen.

Australiens premiärminister Scott Morrison erkänner sig besegrad i det nationella valet och landet går mot en ny regering. ”Sådana här kvällar är alltid svåra. De gör en ödmjuk, men det gör segrar också”, säger han från sitt partihögkvarter i Sydney.

Morrison säger till sina besvikna anhängare att han har ringt oppositionsledaren, Labors Anthony Albanese, och gratulerat till segern och posten som Australiens näste premiärminister.

– I det här landet, i sådana här tider när vi ser oss om i världen och i synnerhet när vi ser på de som strider för sin frihet i Ukraina kan vi skänka en tanke åt vår stolta demokrati, säger han enligt ABC.

Efter snart fyra år som premiärminister går därmed epoken Morrison i graven och han säger att han även avgår som partiledare för konservativa Liberala partiet, som sedan 2013 styrt i koalition med Nationals.

Att hans ersättare heter Anthony Albanese är klart, däremot ännu inte om han får styra med Labor i egen regering eller om han måste söka en eller flera koalitionspartner.
Albanese har ännu inte uttalat sig.

Vid 15-tiden, svensk tid, hade ännu bara drygt 50 procent av rösterna räknats.
Ungefär hälften av de röstberättigade uppges dock ha förtidsröstat, en högre andel än i förra valet 2019. Då, liksom nu, hade Labor ett försprång i opinionen, men överraskande nog fick Koalitionen den gången fortsatt förtroende.