Radar · Miljö

Klimatfrågan i centrum när Australien går till val 

Australien har drabbats hårt av naturkatastrofer och inför morgondagens val har såväl sittande premiärminister och oppositionsledare lovat att minska koldioxidutsläppen.

De senaste årens naturkatastrofer har bland annat lett till svårigheter att teckna hemförsäkring i utsatta områden i Australien. När landet nu går till val imorgon är klimatförändringar en av de viktigaste frågorna, enligt BBC.

Under de senaste tre åren har bränder och översvämningar av en tidigare oskådad skala härjat i Australien. Naturkatastroferna har krävt såväl människoliv som djurliv och ödelagt flera samhällen.

En av konsekvenserna av klimatförändringarna är att det blir allt svårare att teckna hemförsäkring i de mest utsatta delarna av landet. Bland dessa hör delstaterna Queensland och South Wales på Australiens östra kust. 

På grund av stigande försäkringskostnader tvingas allt fler australiensare nöja sig med otillräcklig försäkring,som täcker för lite, eller helt enkelt strunta i försäkring, skriver BBC.

– Det här är förmodligen den viktigaste frågan vad gäller levnadskostnader i Australien, säger doktor Antonia Settle, politisk ekonom vid University of Melbourne, till BBC.

Climate valuation, ett australienskt riskanalysföretag, varnar för att fenomenet kan leda till ökade sociala klyftor, eftersom människor med svagare ekonomi är mer benägna att dras till riskområdena. 

– Människor flyttar inte bort från klimathotade platser i Australien. I själva verket är det mer sannolikt att de flyttar mot dem, säger Liz Allen, demografiforskare vid Australian national university till BBC.

Trots det utsatta läge Australien befinner sig i menar experter som BBC talat med att landets regeringar hittills varit motvilliga att ta itu med frågan om klimatförändringar. I dagsläget är Australien högt upp på listan över mest koldioxidutsläpp per invånare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV