Radar · Miljö

Klimatrysare väntar Australien

Australien hyser världens största korallrev men trots att ekosystemet framtid står och faller med Parisavtalets 1,5 gradersmål, har klimatkrisen haft låg prioritet av politiken.

Trots att Australien drabbats hårt av både våldsamma bränder och tynande korallrev, har åtgärder för att möta klimatkrisen haft låg prioritet. Inför valet den 21 maj har klimatet seglat upp som en avgörande fråga. Men skillnaden mellan partierna är avgrundsdjup, visar en ny analys av Climate analytics.

I Australien där mittenhögernkoalitionen Liberal National party styrt landet sedan 2013, har klimatfrågan haft låg prioritet. Landets regering, ledd av premiärminister Scott Morrisson – har gång på gång sågats av klimatforskare och miljöorganisationer för att underminera Parisavtalet.

Även om regeringen inför klimattoppmötet Cop26 i Glasgow förra året fattade beslut om ett mål om nettonollutsläpp till 2050, har det inte följts upp av några uppdaterade mål till 2030. Istället ligger det gamla målet om minskade utsläpp med 26 till 28 procent kvar.

— Det mål om nettonollutsläpp som Morris regering annonserat är ett skämt utan starka utsläppsminskningar det här årtiondet, kommenterade Simon Bradshaw, ordförande för The Australien climate council målet till CNN.

Litet hopp för korallerna

Men nu står Scott Morrison och hans regering inför möjligheten att förlora jobbet. Den 21 maj är det val och klimatförändringarna har seglat upp som en av de viktigaste valfrågorna. Om den också blir avgörande återstår att se. Men det är uppenbart att Scott Morrisons regering fortfarande har ett trovärdighetsproblem på klimatfronten. Målet till 2030 som fortfarande inte uppdaterats innebär en uppvärmning på nära fyra grader jämfört med förindustriella nivåer, enligt en analys som släpptes under måndagen av Climate analytics.

Desto bättre klarar sig oppositionspartiet Labor som vill se ett klimatmål där utsläppen skulle minska med 43 procent till 2030, vilket skulle motsvara en uppvärmning på 2 grader. Men också det målet skulle innebära en dödsstöt för landets korallrev, översatt till global klimatpolitik.

Enligt IPCC kan vi behöva ta avsked från 99 procent av alla korallrev vid två grader, medan motsvarande siffra för 1,5 graders uppvärmning landar på mellan 70 och 90 procent.

Green party mest ambitiösa

I det sammanhanget står korallerna hopp istället till två andra mindre partier, Tela independents och Green party, som har klimatmål som överensstämmer med 1,5-gradersmålet, enligt Climate analytics. Det förra vill se utsläppsminskningar på 60 procent till 2030, det sistnämnda utsläppsminskningar på 74 procent.

I en av de senaste opinionsmätningarna leder Labor med stor marginal. Men kan vid en vinst behöva stöd från något av de mindre partierna, vilka i så fall skulle kunna villkora det med en starkare klimatambition.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV