Radar · Utrikes

Maktskifte i Australien: Lovar arbeta hårdare för miljön

Laboranhängare jublar åt sin ledare Anthony Albanese på partiets valvaka.

Australien får en ny regering. Efter nio år av konservativt styre får socialdemokratiska Labor bilda regering. ”I kväll har Australien röstat för förändring. Det är en ära att få bli er 31:a premiärminister”, säger partiledaren Anthony Albanese till jublande anhängare. Men hur hans regeringsunderlag kan se ut är långt ifrån klart.

Efter en hård valrörelse och prognoser som hela tiden pekat på en valrysare kunde Anthony Albanese till slut jubla över den valseger han länge väntat på.

– Vi är världens bästa land, men vi kan få en ännu bättre framtid om vi tar vara på de möjligheter vi har framför oss, sade Albanese och inledde med att lova mer inflytande för urinvånare och att arbeta hårdare än sin företrädare för miljön.

Och som många gånger förr pratade han också om sin nu avlidna mors kamp under påvra förhållanden vilket tände sonens politiska glöd.

– Till mamma, som tittar ner på oss: Tack. Jag vill att alla föräldrar ska kunna säga till sina barn att oavsett var ni kommer ifrån så håller Australien dörren öppen för er.

Tackade Morrison

Den 59-årige Sydneysonen blir nu socialdemokratiska Labors förste premiärminister sedan Kevin Rudd 2013, och efterträder konservativa Liberala partiets Scott Morrison.

–Scott har mycket vänligt önskat mig all lycka. Och jag tackade honom för hans insatser för vårt land, säger Albanese.

För Anthony Albanese innebär valsegern däremot inte att det är glasklart hur han får styra. Blir det i egen Labormajestät eller måste partiet söka en eller flera koalitionspartner?

När lördag blev söndag på den australiska östkusten hade Labor 72 stolar i parlamentet, fyra kort för egen majoritet. Med 10 platser kvar att fördela hade den förra regeringskoalitionen 56 platser och övriga partier 13.

Slutade räkna röster

Men när midnatt kom slutade man räkna röster i de två mest folkrika delstaterna New South Wales och Victoria, och återupptar inte räkningen förrän under morgonen. Dessutom återstår alla poströster att räkna.

Därmed kommer det inte något slutgiltigt resultat förrän tidigast söndag morgon, svensk tid.

Klart är åtminstone att de båda jättarna tappar röster mot de mindre partierna, där såväl De gröna som det populistiska nationalistpartiet One nation går framåt. Labors seger kan också till stor del kan tillskrivas oberoende kandidater som besegrat styrande Koalitionens kandidater, bland dem finansminister Josh Frydenberg.