Zoom

Syriska Massar letar efter anhöriga som kidnappats av IS

I förgrunden ligger en hopknycklad flagga med terrorgruppen IS logga på.

Tusentals människor är fortfarande spårlöst försvunna efter att ha kidnappats och fängslats av IS. Den syriska organisationen Massar, som har grundats av de anhöriga, har som mål att ta reda på vad som har hänt varenda en av dem. Massars chef Mahmoud Meemar menar att det är värt att fortsätta kämpa – om de så bara kan rädda livet på en person.

Mahmoud Meemar tar en klunk vatten och ser ner i bordet. Han är oklanderligt klädd i en finstickad grå tröja och blanka svara skor.

– Vart ska jag börja? frågar sig Mahmoud Meemar, innan han tar sats och fortsätter:

– På natten den 30 mars 2015 attackerade IS Al Mabouja, byn där jag och min familj bodde. Det var en stor massaker. Attacken pågick till klockan sju-åtta nästa morgon och mer än 50 personer dödades på olika sätt. De högg huvudet av dem. Brände dem inne i sina hem. Misshandlade och slog. 40 personer kidnappades. De tog åtta av mina familjemedlemmar, berättar han när Syre träffar honom på Civil rights defenders kontor i Stockholm.

Mahmoud Meemars mamma, hans bror och syster, den andra broderns fru och barn blev alla kidnappade av IS den när marsnatten för snart åtta år sedan. I åtta år har han sökt efter halmstrån som kan hjälpa till att bringa klarhet i vad som har hänt med hans nära och kära.

– Det är mycket ”nyheter” som cirkulerar från här och där och når oss anhöriga. Men det är inte mycket konkret information. Vi har inte kunnat få fram någon solid information om vart de är ännu.

Idag bor Mahmoud Meemar i Tyskland tillsammans med sin fru och deras två barn. Grunden för Massar lades 2016. Då var de totalt sex familjer. Men det skulle dröja till 2019 – när IS besegrades av den kurdledda SDF-alliansen i Baghouz – som organisationen registrerades officiellt i Frankrike, där några av familjerna bakom Massar bor efter att ha flytt från Syrien. Namnet Massar är en akronym. På svenska kan organisationens fullständiga namn översättas till ungefär ”vägen mot sanning och rättvisa”.

Mahmoud Meemar under ett besök i Stockholm hösten 2022
Mahmoud Meemar under ett besök i Stockholm hösten 2022. Foto: Hanna Strid

Har vuxit snabbt

Då firade SDF-koalitionen som stred mot IS segern över terrorsekten. Tidningar och tv-stationer världen över hade nyheten på förstasidan. Men ingen pratade om alla de personer som fortfarande var försvunna, menar Mahmoud Meemar.

– Vad hände med dem, var är de? De frågorna berördes inte vid den här tidpunkten. Så jag och några andra anhöriga bestämde oss för att börja arbeta för att ta reda på vad som hade hänt med våra anhöriga själva. Vi försöker samla information om vad som har hänt våra närstående för att kunna hålla förövarna skyldiga, men det är inte ett enkelt arbete, säger han.

Under 2020 växte Massar i rasande takt och arbetet tog fart på riktigt. Idag är de 20 familjer och är i kontakt med 200 familjer till som är kvar inne i Syrien. Att bygga en strategi och metod tog mycket tid i början. 2020 började de arbeta mer aktivt med att samla information och bygga data, intervjua familjer och anhöriga och ta vittnesmål från personer som kan ha sett någonting. Bara att hitta rätt personer att prata med är ett arbete i sig – och kan vara farligt för alla inblandade.

– Det tog tid för oss att etablera vår strategi och metod. Att arbeta med det här är mycket komplicerat. Det handlar om en icke-statlig aktör och det finns inga riktiga namn eller identiteter. Det finns sovande celler som rör sig här och där i Syrien men det är vare sig enkelt att hitta dem eller att ställa dem till svars, säger Mahmoud Meemar.

Massar samlar bara familjer som har anhöriga som har kidnappats av IS. Men det finns flera liknande organisationer för anhöriga till personer som har försvunnit i något av den syriska regimens fängelser. Även om situationerna skiljer sig finns det också likheter. Både den nuvarande syriska presidenten Bashar al-Assad och hans far har sedan en lång tid tillbaka arbetat med påtvingade försvinnanden som ett sätt att demonstrera och behålla sin makt.

– De andra grupperna har varit al-Assads studenter och har kopierat hans metoder, säger Mahmoud Meemar.

Fångar blandades ihop med varandra

Efter slutstriden mot IS i Baghouz blandades IS-fångar ihop med IS-krigare.

– I alla fall fyra familjer vet att deras anhöriga lever. Efter slutstriden mot IS i Baghouz 2021 hamnade cirka 7000 personer i den globala koalitionens och SDF:s fängelser i bland annat Gueran (en provins i norra Syrien). Vi har kunnat bekräfta att en del IS-fångar blandades ihop med IS-krigare och familjer och fångades av den globala koalitionen och SDF. När de här människorna fängslades fanns det inte någon tydlig process för att identifierade dem, säger han.

Massar känner även till ett fall med en ung kvinna som kidnappades av IS och efter slutstriden hamnade i al-Hol, det stora läger i nordöstra Syrien som medier världen över har skrivit om på grund av de fruktansvärda förhållandena i lägren. I al-Hol och al-Roj, ett mindre läger i samma område, som tusentals IS-resenärer från bland annat EU har hållits fängslade på grund av hemländernas ovilja att hämta hem sina medborgare.

– Vi har försökt kontakta SDF men vi har inte kunnat få någon tydlig information från dem. Vi vet inte heller hur deras utredningar ser ut och vad de gör för att identifiera sina fångar, säger Mahmoud Meemar.

Middle east eye rapporterade sommaren 2021 om två unga män, Amin Issa och Ahmed al-Athal, som båda dog efter att ha misshandlats av SDF. Enligt SDF ska de ha dött av naturliga orsaker, något som fått mothugg.

Båda de unga männen dog enligt familjerna av tortyr. Amin Issa arresterades för att han i ett inlägg på Facebook kritiserade det kurdiska styret i nordöstra Syrien och anklagade det för att missköta regionen. Han fängslades i Gueran, enligt SDF för att vittna, enligt Middle east eye.

Den syriska regimen bombade läger i Idlib i november
Den syriska regimen bombade läger i Idlib i november. Även om IS förlorade sitt sista fäste i Baghouz 2019 är situationen fortfarande mycket svår i stora delar av Syrien. Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

”Vill veta vad som hänt dem”

Massar kommer envist att fortsätta sitt arbete tills de har svar.

– Vi är en organisation grundad av familjer. Vi kommer aldrig att vara nöjda innan vi får tillbaka våra anhöriga, eller svar på vad som har hänt dem. Det tror jag är normalt. Vi kommer alltid att säga att det går att göra mer. Fler vägar att försöka via, mer handling. Fler beslut som kan fattas för att hjälpa våra anhöriga – vi vet inte vart de är. Döda, levande, under jord, över jord, torteras de? Vi vet ingenting och tiden går. Vi vill inte att jakten på våra anhöriga ska sluta vid en massgrav. Om vi bara hittar en person till som är i livet så är det värt någonting.

Processen för att samla information och bevis kommer att vara lång. Att Bashar al-Assad sitter kvar vid makten, med stöd från Ryssland, gör ingenting lättare.

– Om det finns lokala myndigheter som är pålitliga och respekterar mänskliga rättigheter hjälper det självklart. Men vi har en storkriminell som styr i Syrien. Vi ser de syriska myndigheterna som människorättsförbrytare också, och menar att de också måste hållas ansvariga för sina brott.

Mahmoud Meemar menar att det bästa vore om al-Assad fråntas makten och Syrien kan få ett nytt styre, nya domstolar och nya myndigheter.

– Det ideala vore att ställa alla förbrytare till svars i nationella syriska domstolar efter en politisk process och övergångsrättvisa. Massar hoppas kunna bidra till den här processen, och att rättvisa ska skipas i Syrien.

Läs mer:

Trots uppmaningar fortsätter Sverige vägra ta hem IS-män

IS då och nu – är terrorsektens makt historia?

Sverige trotsar FN:s kritik – vägrar hämta hem svenskar från IS-läger

Rapport: 62 barn har dött i syriskt fångläger

Ännu oklart hur många svenska IS-barn som är kvar i nordöstra Syrien: ”Det kan finnas fler”

Repatriate the children: UD måste öka sina ansträngningar för att hitta barn med IS-koppling

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV