Radar · Mänskliga rättigheter

Trots uppmaningar fortsätter Sverige vägra ta hem IS-män

Mer än hälften av de 50 000 fångarna i al-Hol är barn.

I lägret al-Hol i nordöstra Syrien sitter fortfarande över 50 000 personer med misstänkta IS-kopplingar fängslade. Kurderna som ansvarar för lägren har flera gånger uppmanat länder att hämta hem sina medborgare – något som nu upprepas i och med Sveriges avståndstagande från YPG och PYD. Läkare utan gränser varnar i en ny rapport för de omänskliga förhållandena i lägret – och många av de som dör är barn.

I den nya rapporten Between two fires – Danger and desperation in Syria’s al-Hol camp har läkare utan gränser sammanfattat situationen i al-Hol, där över 50 000 människor fortfarande hålls frihetsberövade. De poängterar i rapporten att al-Hol är ett fängelse för civila, som är fast i en evig cykel av våld och osäkerhet och vars grundläggande mänskliga rättigheter inte möts. Majoriteten av de 50 000 fångarna är barn.

– Al-Hol är ett stort utomhusfängelse där majoriteten är barn och många av dem har fötts där. De har blivit bestulna på sin barndom och är dömda till ett liv fyllt av våld och exploatering – utan utbildning, med begränsad tillgång till sjukvård och utan hopp i sikte, säger Martine Flokstra, ansvarig för Läkare Utan Gränser insatser i Syrien, i ett pressmeddelande.

Rapporten vittnar om hur många både barn och vuxna har farit illa i lägret. Bland annat har en femårig och en sjuårig pojke dött. Den sjuåriga pojken fördes till Läkare utan gränsers klinik med andra gradens brännskador i ansiktet. Sjukvård som hade kunnat rädda hans liv fanns bara en timmes väg bort med bil men det tog två dagar innan lägermyndigheterna godkände att pojken flyttades dit. Då var det redan för sent att rädda hans liv. Minst 79 barn dog i al-Hol år 2021.

Uppmaning från kurderna

Alla svenska kvinnor och barn har – efter omfattande debatt och fördröjningar – tagits hem till Sverige. Civil rights defenders är en av de organisationer som har uppmanat Sverige att hämta hem också de svenska IS-männen. John Stauffer, organisationens chefsjurist, sa i januari i år att ju längre männen sitter i al-Hol, desto svårare kan det bli att utreda dem och se till att rättvisa skipas. Men enligt utrikesminister Tobias Billström (M) är det inte aktuellt att hämta hem dem.

Billström hänvisar till att UD sedan 2011 har avrått från resor till Syrien och att männen på eget bevåg reste in i landet trots det. USA har av säkerhetspolitiska skäl uppmanat alla länder som har medborgare i lägren i nordöstra Syrien att hämta hem dem. FN:s kontor för mänskliga rättigheter, OHCHR, har också, som Syre har skrivit om tidigare, uppmanat länder att hämta hem medborgare. Enligt OHCHR bryter de länder som inte gör det mot internationell lag.

– Den amerikanska inställningen är vi beredda att lyssna på och ha dialog kring. Men jag kan konstatera att när UD har gjort en sådan avrådan sedan 2011 – som är av den starkaste karaktären – då upplever inte vi att vi som stat har ett ansvar att ta hem personer som har åkt dit för att strida, säger Tobias Billström till SR.

Sedan Sverige valde att ta avstånd till kurdiska YGP och PYD har pressen från kurdernas sida på att hämta hem medborgare ökat.

– Varför ska vi ta hand om Sveriges terrorister när man tar avstånd från en organisation som kämpar mot terrorismen och betalar dyrt? Då får Sverige stå för sina egna medborgare. Kom och hämta dem, säger Shiyar Ali som är PYD:s representant i Sverige till TV4.

Svenskt ansvar

Läkare utan gränser menar att Sverige bär ansvar inte bara för svenskarna som hålls i al-Hol, utan också för situationen i allmänhet.

– Även Sverige har som medlem i den globala koalitionen mot daesh (IS) och som biståndsgivare en viktig roll att spela i hanteringen av situationen på marken, där al-Hol är en viktig del i helhetsbilden. Svenska regeringen måste ta sitt ansvar och bidra till lösningar, både för de personer som finns i lägret och den långsiktiga hanteringen av lägret, inte minst vad gäller att förbättra de humanitära förhållandena på plats, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser i Sverige, i ett pressmeddelande.

Läs också:

Sverige trotsar FN:s kritik – vägrar hämta hem svenskar från IS-läger

Ännu oklart hur många svenska IS-barn som är kvar i nordöstra Syrien: ”Det kan finnas fler”

Repatriate the children: UD måste öka sina ansträngningar för att hitta barn med IS-koppling