Radar · Basinkomst

Ingrid Betancourt förespråkar villkorad ”basinkomst”

I Colombia förespråkas ”basinkomst” av två presidentkandidater, Gustavo Petro och Ingrid Betancourt.

Ingrid Betancourt satt fängslad av Farc-gerillan i sex och ett halvt år. Nu ställer hon upp som presidentkandidat i Colombia för de gröna. Ett av hennes vallöften handlar om att slå ihop dagens ekonomiska stöd till en ”basinkomst”, som hon kallar den. Definitionen skiljer sig dock åt från universell basinkomst.

Den favorittippade presidentkandidaten Gustavo Petro vill ge 9 miljoner människor i Colombia en sorts basinkomst. Det skrev Syre nyligen om.

Nu är det klart att även Ingrid Betancourt, som kandiderar för det gröna partiet Verde óxigeno, vill införa en sorts basinkomst. Hennes förslag handlar om att slå ihop de nuvarande ekonomiska stödprogrammen till ett.

Hon vill skapa ett ”transparent system som inte går via politikerna”. Det skulle leda till att de offentliga finanserna fördelas bättre, och göra att fler colombianer får mat på bordet, menar Ingrid Betancourt

”Vi måste nå de 7 miljoner colombianer som inte har tillräckligt med pengar för att köpa de 2 500 kalorier som kroppen behöver för att fungera”, sade hon i en debatt där hon och två andra presidentkandidater diskuterade sociala reformer, rapporterar El colombiano.

Ingen universell basinkomst

Det ekonomiska stödet som Ingrid Betancour föreslår är dock inte en regelrätt universell basinkomst. Dels delas den inte ut till individen, utan till familjen. Dels vill Ingrid Betancourt att den inte ska ges till alla utan vara villkorad, även om hon inte preciserar vilka krav dessa familjer måste uppfylla för att beviljas ”basinkomsten”.

En annan av presidentkandidaterna, Federico Gutiérrez, vill å andra sidan utvidga den så kallade solidaritetsinkomsten, så att fler familjer ska få del av den, uppgav han under debatten, enligt El universal.

Solidaritetsinkomsten är ett särskilt ekonomiskt stöd som har införts under coronapandemin i landet, och som går till de människor som drabbats av fattigdom och inte nås av de vanliga stödprogrammen.

Kritik mot de olika basinkomst-programmen

Förutom den statliga solidaritetsinkomsten delar huvudstaden Bogotá också ut ett eget ekonomiskt stöd på grund av coronapandemin, som också går till de fattigaste hushållen. Detta stöd kallar staden för både basinkomst och garanterad minimiinkomst. Stödet finansieras bland annat genom donationer. Bogotá har också ett stödprogram för ungdomar som varken jobbar eller studerar.

785 683 hushåll i huvudstaden fick ekonomiskt stöd från Bogotá, den statliga solidaritetsinkomsten eller både och, mellan januari och mars i år.

Presidentkandidaten Gustavo Petro kritiserar dock de nuvarande stödprogrammen i Bogotá.

”De är absolut otillräckliga för den nuvarande ekonomiska krisen”, säger han, enligt La semana.

Gustavo Petros idé om basinkomst kritiseras dock å andra sidan av bland andra Colombias tidigare president Álvaro Uribe Vélez. På Twitter antyder han att Colombia skulle bli mer odemokratiskt och börja likna Kuba och Venezuela om en basinkomst infördes.

Läs mer: 

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna

Colombiansk presidentkandidat lovar basinkomst till 9 miljoner

Kraven på basinkomst växer i Latinamerika – men ingen vill beskatta de rika

Basinkomst föreslås i Chile: ”Kommer bekämpa fattigdomen”