Radar · Djurrätt

Kronfågel slipper betala vite

Kronfågels slakteri i Valla slaktar cirka 1 miljon kycklingar i veckan eller närmare drygt 50 miljoner kycklingar om året.

Kronfågel slipper betala vite för de uppmärksammade fallen med ”ostuckna kycklingar” på slakteriet i Valla, uppger tidningen ATL. Ostuckna kycklingar innebär att de riskerar att skållas levande.

Flera medier uppmärksammades förra året på flera problem på Kronfågels slakteri utanför Katrineholm, där uppemot en miljon kycklingar slaktas varje vecka. Vid upprepade tillfällen hade kycklingar inte avblodats under slakten, och även andra brister uppdagades.

Ostucken innebär att kycklingen inte har blivit stucken i halsen och tömd på blod innan den förts till skållning (dopp i 55-gradigt vatten)". – Kronfågel

Länsstyrelsen i Södermanland utfärdade ett vitesföreläggande mot Kronfågel i mars i fjol. Ett vitesföreläggande som innebar att för varje ostucken kyckling skulle Kronfågel få betala 10 000 kronor i vite och se till att vidta åtgärder så att problemet skulle upphöra för gott.

Kronfågel motsatte sig föreläggandet och överklagade. Kronfågel menade att man vidtagit åtgärder för att minimera antalet ostuckna kycklingar – man uppgav att man investerat i ny stickutrustning som underlättar upptäckten av ostuckna kycklingar. De menade också att det är få kycklingar som drabbats – 210 fåglar av totalt 55 miljoner under förra året.

När så domen kom avslog förvaltningsrätten länsstyrelsens vitesföreläggandet för att den ”inte uppfyller kravet på tydlighet”.

Förvaltningsrätten i Linköping menar att det inte räcker med att länsstyrelsen enbart påtalar vilket resultat Kronfågel ska uppnå, utan även att länsstyrelsen ska delge vilka konkreta åtgärder företaget måste göra för att förhindra att någon kyckling missas i avblodningen.

Förvaltningsrätten skriver i sitt domslut:

”Av föreläggandet framgår inte vilka konkreta åtgärder som Kronfågel AB ska vidta för att följa föreläggandet, utan endast vilket resultat som ska uppnås. Med hänsyn till de höga krav på tydlighet som uppställs i praxis bedömer förvaltningsrätten att vites­föreläggandet inte är tillräckligt tydligt utformat. Det saknas därmed förutsättningar för att döma ut vitet. Förvaltningsrätten har därför avslagit länsstyrelsens ansökan.”

Därmed slipper Kronfågel betala föreläggandet.

Länsstyrelsen i Södermanland vill nu att fallet ska prövas i högre instans.

– Vi kommer att överklaga och jobbar med det just nu. Vi är lite förvånade att man säger att vi varit otydliga. Vi är en tillsynsmyndighet. Det betyder att vi inte kan tala om exakt hur man ska lösa någonting, eftersom det är vi som ska kontrollera att det fungerar sedan, säger Ulrike Segerström, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen, till ATL.

Läs mer:

• Kycklingar riskerar vakna upp vid slakt på Kronfågel – trots varningar
• Kronfågel hotas med vite efter maskinstrul vid slakt – “Risk för att djuren kan vakna till och känna”
• Trots upprepade varningar – kycklingar skållas fortfarande levande
• Efter granskningen: Norsk livsmedelskedja slutar sälja Kronfågel

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV