Radar · Djurrätt

Trots upprepade varningar – kycklingar skållas fortfarande levande

Bristerna på Kronfågels slakteri i Valla utanför Katrineholm har fortfarande inte åtgärdats, enligt nya uppgifter.

Kronfågels slakteri i Valla utanför Katrineholm har fått upprepade varningar från Länsstyrelsen efter att inspektörer vid flera tillfällen upptäckt allvarliga brister som bryter mot djurskyddslagen. Men de har fortfarande inte åtgärdats och kycklingar fortsätter att skållas levande.

Slakteriet i Valla, där uppemot en miljon kycklingar slaktas varje vecka, har under det senaste året fått motta hård kritik för upprepade och allvarliga brister mot djurskyddslagen.

Redan i november i fjol upptäckte Länsstyrelsen 17 allvarliga brister på anläggningen och under vintern uppdagades att flera kycklingar slaktats utan att ha avblodats. Detta då stickmaskinen som avblodar de bedövade kycklingarna innan de slaktas inte fungerade, vilket enligt Länsstyrelsen innebär att kycklingarna kan vakna till och känna smärta under slakten.

Kronfågel fick flera varningar från Länsstyrelsen men problemet åtgärdades inte och i maj fick företaget ett föreläggande med vite om 90 000 kronor. Ungefär samtidigt avslöjade Livsmedelsverkets rapport att var tredje slaktad kyckling på anläggningen hade bajs eller maginnehåll på kroppen innan de skulle transporteras ut i handeln. Men i augusti var bristerna i slaktprocessen och hygienrutinerna fortfarande inte åtgärdade.

Och det slutar inte där.

I september kunde Aftonbladet avslöja att kycklingar kläms och skadas eller dör under transporten till slakteriet eller under hanteringen vid ankomsten. En inspektion som Länsstyrelsen genomfört tidigare samma år, som tidningen gått igenom, visade att 17 kycklingar med brutna vingar upptäcktes bara under två minuter. Enligt Länsstyrelsens beräkningar kan det innebära att 230 000 kycklingar kan ha transporterats skadade bara under en månad.

Pågår fortfarande

Men trots att det nästan har gått ett år sedan bristerna först uppdagades har Kronfågel fortfarande inte åtgärdat alla brister.

Kycklingar fortsätter än i dag att skållas levande, enligt kontrollrapporter från Livsmedelsverkets besök på anläggningen i september, rapporterar Food monitor.

Syre ställde också frågan till Länsstyrelsen i Södermanlands län, som bekräftar att bristerna gällande avblodning av kycklingar ännu inte har åtgärdats.

– Nej, men det är inte lika många som tidigare i år. Kronfågel har överklagat vår ansökan om utdömande av vite och ärendet ligger hos Förvaltningsrätten, säger Ulrike Segerström, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Södermanlands län till Syre.

Vingskadefrekvensen hos kycklingarna efter bedövning är också något som inte har minskat i enlighet med föreläggandet, enligt länsstyrelsen.

– Den punkten jobbar de och vi med just nu. I övrigt har Kronfågel gjort åtgärder enligt föreläggandet och vi kommer att följa upp dem på plats, säger Ulrike Segerström.

Enligt Camilla Bergvall, riksordförande för organisationen Djurens rätt som följt processen kring Kronfågel under en längre tid, har problemet inte med enskilda fel att göra, utan grundar sig i det system som hanterar levande individer som produkter.

– Jag är mycket upprörd över att höra om fortsatta brister i djurskyddet, som nu pågått i nästan ett år hos Kronfågel, utan att myndigheterna har kunnat stoppa slakten. Problemen på Kronfågel tyder på inbyggda systemfel, som har mer med den fabriksartade hanteringen av levande individer att göra än med att enskilda människor gör fel. I väntan på åtgärder mot företaget måste vi andra sluta att äta kycklingar och välja vego, säger Camilla Bergvall i ett pressmeddelande.

Läs mer: 

Kycklingar kläms fast på väg till Kronfågel

Bajs och maginnehåll på var tredje slaktad kyckling hos Kronfågel

Kronfågel hotas med vite efter maskinstrul vid slakt – “Risk för att djuren kan vakna till och känna”

Efter avslöjandet hos Kronfågel – vd:n sparkas av moderbolaget