Radar · Inrikes

Efter avslöjandet hos Kronfågel – vd:n sparkas av moderbolaget

Sedan Aftonbladets avslöjande om allvarliga missförhållanden hos Kronfågel har kritiken inte låtit vänta på sig.

Kronfågels vd och koncernchef Leif Bergvall Hansen får sparken av moderbolaget Scandi Standars. Beskedet kom under måndagen, bara dagar efter Aftonbladets granskning om allvarliga brister i Kronfågels djurhållning.

Det var i slutet av förra veckan som Aftonbladet avslöjade att en av Kronfågels anläggningar – ett slakteri i Valla utanför Katrineholm – omfattats av allvarliga brister i sin djurhållning.

Granskningen visade att var tredje slaktad kyckling hade bajs eller maginnehåll på kroppen innan de skulle transporteras vidare ut i handeln.

Sedan dess har kritiken haglat mot kycklingjätten. Kocklandslaget, som haft Kronfågel som sponsor, har meddelat att man bryter samarbetet,  landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) kommenterar Kronfågels förfarande som ”helt oacceptabelt” och Djurens rätt kräver krafttag från politikerna. ”Kycklingfabrikerna måste monteras ner” skriver organisationen i en debattartikel publicerad i Aftonbladet

Vd:n får gå – men bara "en pusselbit"

Nu meddelar styrelsen för Scandi Standars, det bolag som äger Kronfågel, att vd Leif Bergvall Hansen sägs upp. Man hävdar dock att det primärt inte har med avslöjandet att göra, det är bara ”en pusselbit”.

– Jag skulle vilja säga att det här är ett beslut som vuxit fram under en tid, säger Johan Bygge, styrelseordförande för Scandi Standards, till Aftonbladet, och fortsätter.

 – Nu när vi ska ta Scandi Standars in i nästa fas av utveckling så har vi bestämt oss för att vi behöver ett annat ledarskap i den fasen.

Uppsägningen sker inte med omedelbar verkan, meddelar styrelsen. Leif Bergvall Hansen kommer fortsätta som vd fram tills att man har hittat hans efterträdare.

Läs även: Bajs och maginnehåll på var tredje slaktad kyckling hos Kronfågel

Läs även: Kronfågel hotas med vite efter maskinstrul vid slakt – “Risk för att djuren kan vakna till och känna”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV