Radar · Djurrätt

Kronfågel hotas med vite efter maskinstrul vid slakt – “Risk för att djuren kan vakna till och känna”

Kronfågel riskerar att betala 90 000 kronor i vite efter längre tids strul med en maskin i avlivningsprocessen.

Kycklingar som slaktas av Kronfågel riskerar att vakna till och känna under processen. Det menar länsstyrelsen som nu förelägger företaget med vite om 90 000 kronor. Anledningen är att den maskin som ska avbloda kycklingarna innan slakt inte fungerat vid upprepade tillfällen, trots tidigare varning.

Problemet vid Kronfågels slakteri utanför Katrineholm, där uppemot en miljon kycklingar slaktas i veckan, upptäcktes redan under vintern. Den nya stickmaskinen som ska avbloda kycklingarna i slaktprocessen fungerade inte som den skulle och under januari och februari rapporterades uppemot 80 avvikelser på slakteriet, då bedövade kycklingar inte hade avblodats. Trots att företaget fick en varning från länsstyrelsen redan i slutet av februari åtgärdades inte problemet.

Enligt länsstyrelsen är problemet mycket allvarligt och kan leda till att kycklingarna vaknar till och känner under slakten då de inte kan anses vara avlivade förrän de avblodats.

– Vi anser att det är väldigt allvarligt. Lagstiftningen är tydlig. Djur ska vara avblodade. Det är först då de är avlivade. Annars finns risken att de kan känna och vakna till, säger Ulrike Segerström, djurskyddshandläggare vid Länsstyrelsen Södermanland, till tidningen ATL.

Men trots länsstyrelsens varningar åtgärdades inte maskinfelet. I mars rapporterades 28 kycklingar som inte hade avblodats och i april ytterligare 9 individer. Nu hotas Kronfågel att betala vite om totalt 90 000 kronor. ”Djurhållningen har inte förbättrats i enlighet med de krav som satts upp”, skriver länsstyrelsen i sitt föreläggande.

Enligt Kronfågel har företaget försökt åtgärda problemet med den nya stickmaskinen och just nu pågår ett arbete där företagets tekniska experter och Livsmedelsverkets officiella veterinärer ska säkerställa att stickmaskinen inte missar någon kyckling. Däremot håller Kronfågel inte med om att de har problem med djurhållningen, då de menar att kycklingarna är djupt bedövade med koldioxid. De menar istället att rör sig om problem i avlivnigsprocessen, uppger Kronfågels kommunikationschef Janneke Vackerberg för ATL.

Men länsstyrelsen delar inte den uppfattningen.

– Kronfågel är det enda fågelslakteriet som bedövar med koldioxid. Det finns en risk att de kan vakna upp även efteråt även om den är väldigt liten. Man får aldrig kringgå avblodningen, säger Ulrike Segerström till ATL.