Radar · Djurrätt

Kycklingar kläms fast på väg till Kronfågel

Rapporter från Livsmedelsverket visar att flera kycklingar klämts under transport till Kronfågels slakteri.

Kycklingars halsar, vingar och huvuden kläms fast på väg till slakteriet och vingar bryts under hanteringen. Det visar en ny granskning som Aftonbladet gjort av Kronfågel.

Aftonbladets granskningsprogram 200 sekunder har gått igenom Livsmedelsverkets alla rapporter om skadade kycklingar under transport till Kronfågel under åren 2019, 2020 och första halvåret 2021.

Myndighetens veterinärrapporter visar att totalt 42 kycklingar klämts under 2019, 82 under 2020 och 24 under detta års första sex månader. Vanligast är att en vinge kläms, följt av huvudet. 

En före detta anställd berättar också för Aftonbladet om hur kycklingarna packats in i lastbilarna, utan hänsyn till att någon kroppsdel kläms fast mellan transportburarna.

"Rann blod i burarna"

– Det rann blod i burarna som stod under. Chauffören ignorerade det helt, säger den intervjuade till programmet. 

Granskningen visar också att det är vanligt att kycklingarnas vingar bryts när de fångas in på gården eller då de hanteras på slakteriet. 

Kronfågel svarar på kritiken i en skriftlig kommentar och skriver till Aftonbladet att kläm- och vingskador på väg till slakteriet tyvärr förekommer hos både företaget och branschen i stort, ”vilket självklart är något som vi alla arbetar för att undvika. Vingskadorna hos uppfödarna och i transporterna har tydligt minskat i branschen över tid, även hos oss, och vi ligger på låga/normala nivåer”. 

Angående vingskadorna på slakteriet skriver Kronfågel att de ”justerat våra rutiner, anpassat vår tekniska utrustning, utbildat personalen och ökat kontrollen”. 

Läs mer: 

Bajs och maginnehåll på var tredje slaktad kyckling hos Kronfågel

Kronfågel hotas med vite efter maskinstrul vid slakt – “Risk för att djuren kan vakna till och känna”

Efter avslöjandet hos Kronfågel – vd:n sparkas av moderbolaget