Radar · Migration

FN: Lagbrott av Sverige att inte ta hem medborgare

Barn leker i en lerpöl i lägret al-Hol i nordöstra Syrien.

Läget för 42 000 utländska medborgare som hålls i kurdkontrollerade läger i nordöstra Syrien är akut, det skriver Human rights watch i en ny rapport. Trots uppmaningar från både FN, USA och otaliga människorättsorganisationer fortsätter Sverige att vägra hämta hem de män som är kvar i regionen.

FN:s kontor för mänskliga rättigheter, OHCHR, menar att Sverige och andra länder som har medborgare kvar i nordöstra Syrien har skyldighet att hämta hem dem. Att inte göra det är enligt FN-organet ett brott mot internationell lag.

– Sveriges position är oförenlig med bilden av Sverige. Att hämta hem medborgare är det enda rätta enligt internationell lag. Stater som Sverige bryter inte bara mot lagen utan försätter också sina medborgare i en otroligt svår situation, sa FN:s specialrapportör för mänskliga rättigheter och terrorbekämpning, Fionnuala Ní Aoláin, till Syre för ett drygt år sedan.

OHCHR skickade i februari 2021 ett brev till de då 57 länderna som hade medborgare kvar i lägren i nordöstra Syrien där de uppmanade dem att hämta hem dem. I en ny rapport, Syria: Repatriations Lag for Foreigners with Alleged ISIS Ties, upprepar Human rights watch kravet på att hämta hem medborgare. Något Sverige nyligen betonade att det inte finns några planer på. Enligt OHCHR har minst 42 människor mördats i al-Hol i år, fram till i november. HRW beskriver hur barn har drunknats i avloppsvatten, blivit överkörda av lastbilar och dött av sjukdomar som enkelt hade kunnat botas under andra förhållanden. Sverige har hämtat hem alla kvinnor och barn, men organisationen Repatriate the children har tidigare flaggat för att det kan finnas fler barn än vad Sverige känner till.

Att Turkiet i november bombade områden som styrs av SDF, som ansvarar för de läger där de utländska medborgarna hålls, gör läget ännu mer akut enligt HRW.

– Turkiets attacker belyser det akuta behovet av att alla regeringar måste hjälpa till för att se ett slut på det här olagliga fängslandet av deras medborgare i nordöstra Syrien, så att alla kan hämtas hem och vuxna i de fall det är motiverat kan lagföras i sina hemländer. För varje person som har hämtas hem finns det sju stycken som är kvar under dessa absurda förhållanden. De flesta av dem är barn, säger Letta Tayler, biträdande kris- och konfliktchef på Human Rights Watch. 

Enligt rapporten har kvinnor berättat för HRW om hur de gömmer sina barn i tälten för att hålla dem undan från sexualförbrytare, IS-rekryterare, fångvaktare och mördare. Andra kvinnor berättar om hur de har först bort av fångvaktare och stängts in i interneringscenter där de har misshandlats i dagar. Under tiden har barnen lämnats ensamma och tvingats ta hand om sig själva.

Turkiet attackerade efter dåd i Istanbul

Det var efter ett dåd i Istanbul där sex personer dog svarade Turkiet i november med att attackera nordöstra Syrien. Enligt Turkiet låg kurdiska PKK, som är terrorstämplat av både EU och USA, bakom dådet i den turkiska huvudstaden. Det har gjort en redan akut situation i regionen, där över 42 000 utländska medborgare med eventuella IS-kopplingar sitter fängslade i läger som kontrolleras av det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien. Turkiska bomber har fallit över städerna Kobane, Aleppo, Raqqa och Hasakah med omnejd.

I flera av dessa städer styr eller närvara PYD och YPG, den största politiska organisationen bland kurder i Syrien och deras beväpnade gren som är en del av SDF-koalitionen som med stöd från USA drev iväg IS.

Läs också:

Trots uppmaningar fortsätter Sverige vägra ta hem IS-män

IS då och nu – är terrorsektens makt historia?

Sverige trotsar FN:s kritik – vägrar hämta hem svenskar från IS-läger

Rapport: 62 barn har dött i syriskt fångläger

Ännu oklart hur många svenska IS-barn som är kvar i nordöstra Syrien: ”Det kan finnas fler”

Repatriate the children: UD måste öka sina ansträngningar för att hitta barn med IS-koppling