Radar · Mänskliga rättigheter

Ny ursäkt till samiska folket från Svenska kyrkan

Svenska kyrkan ska för andra gången framföra en officiell ursäkt till det samiska folket för att ha bidragit till övergrepp och förtryck.

Det var inte förrän 2021 som Svenska kyrkan officiellt bad det samiska folket om ursäkt för de historiska övergrepp som kyrkan legitimerat och bidragit till. Nu ska ursäkten framföras på nytt – den här gången under konferensen Ságastallamat.

Den 24 november 2021, under kyrkomötets högtidsgudstjänst i Uppsala domkyrka, bad Svenska kyrkan officiellt det samiska folket om ursäkt för att ha bidragit till de koloniala övergreppen mot samerna. Det rör sig bland annat om att ha verkat för skolor som skilt på barn och föräldrar samt delaktighet i att rasbiologer kunde ”studera” samer.

Nu ska ursäkten framföras ytterligare en gång i samband med tvådagarskonferensen Ságastallamat, som startar den 21 oktober och avslutas med en högtidsgudstjänst i Luleå domkyrka den 23 oktober, uppger Svenska kyrkan.

– Det är viktigt att ursäkten också uttalas i Sápmi och inte endast i nationalhelgedomen i Uppsala, säger ärkebiskop Antje Jackelén i ett pressmeddelande.

Ságastallamat betyder på nordsamiska dialog eller samtal och är en återkommande kyrklig konferens som enligt Svenska kyrkan haft stor betydelse för försoningsarbetet hittills.

– Försoningsarbetet är en lång process där ursäkten är en nödvändig milstolpe. Den som får en ursäkt måste få ha tid på sig för att ge sin respons. Också därför är det meningsfullt att ursäkten uttalas vid två tillfällen med närmare ett års mellanrum, säger Antje Jackelén.

Under den första Ságastallamat-hearingen, som arrangerades i Kiruna i oktober 2011, ”lämnades många vittnesmål som vittnade om den smärta många samer bär på grund av tidigare förd politik och strukturer som tryckt ned den samiska identiteten, kulturen och språket”, skriver Svenska kyrkan.

– Utvecklingsarbetet tar tid men det står inte stilla, säger Erik-Oscar Oscarson, ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan.

I samband med den första officiella ursäkten i fjol pekade Sametingets ordförande Håkan Jonsson bland annat på vikten av att belysa effekterna av kyrkans övergrepp.

– Vidden av dem är något vi sannolikt aldrig får alla svar på, sa Håkan Jonsson.

I samband med ursäkten togs också en handlingsplan fram med åtta åtaganden som bland annat innebär att öka kunskapen om övergreppen, stärka de samiska språken i kyrkans verksamhet samt synliggöra den samiska andligheten.

Läs mer: 

Kyrkan bad samerna om ursäkt

”Rasismen går hand i hand med koloniseringen av Sápmi”

Sveaskogs kontor ockuperat av aktivister: ”Avkolonisera Sápmi”

Regeringens lagrådsremiss om samiskt inflytande ”otillräcklig”

Nu avslöjas sanningen om statens övergrepp mot tornedalingarna

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV