Radar · Inrikes

Klart: Ingen Kry-affär i Stockholm – regionen säger nej

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade under tisdagen att inte godkänna Krys köp av Vårdguiden 1177 i Stockholm.

Kry tar inte över driften av 1177 Vårdguiden i Stockholm. Om Medhelp inte backar från affären säger regionen upp avtalet med dem. Det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen i dag.

Turerna kring Krys köp av Vårdguiden 1177 i Stockholm har varit många. I januari meddelade det privata vårdbolaget och hälsoappen Kry att de köper vårdgivningstjänsten av Medhelp. Men kritiken lät inte dröja, då Kry äger egna vårdcentraler, vilket många menade skulle utgöra en risk för jäv. Bland kritikerna fanns bland annat oppositionen i Region Stockholm och Svensk läkarförening för allmänmedicin.

Nu står det klart att affären inte blir av. För att den ska gå igenom krävs det att den godkänns av regionen, men hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholm sa i dag nej till ägarbytet. Regionen säger upp avtalet med Medhelp, om företaget inte backar från affären med Kry.

– Hälso- och sjukvårdsnämnden har idag beslutat att avtalet med MedHelp AB sägs upp. Men i det fall att Medhelp drar tillbaka anmälan om ägarförändring innan beslutet har verkställts, kan beslutet inte verkställas vilket innebär att avtalen fortsatt gäller som tidigare, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Som underlag till beslutet hänvisar regionen till att rådgivning med 1177 inte helt kan jämföras med andra vårdtjänster eftersom man som patient över telefon inte har möjlighet att välja en annan vårdgivare än 1177 Vårdguiden. Därmed skulle ägarförändringen, om den gick igenom, påverka patienternas upplevelse av ”en neutral och fristående telefonrådgivning” och därmed skada förtroendet för tjänsten, uppger regionen.

Läs mer:

Efter beslut om Kry – vad händer med 1177?

V kräver granskning av Region Stockholms relation till Kry: ”Tydligt att de har en gräddfil”

Flera kopplingar mellan Moderaterna och Kry – som håvar in skattepengar

Kritiken växer mot Kry – vilseleder om ersättningar

Kry köper 1177 Vårdguiden– läkare varnar för jäv

Efter Kry-kritiken: Nu får politikerna bestämma