Radar · Politik

Efter Kry-kritiken: Nu får politikerna bestämma

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius och de övriga företrädarna för den blågröna majoriteten i Region Stockholm vill i dag inte ge besked om ifall de vill låta Kry driva 1177.

Den blågröna majoriteten i Region Stockholm backar efter debatten om Kry – nu ska politikerna få avgöra om bolaget får ta över 1177 Vårdguiden. ”Det är ett vägskäl för svensk sjukvård”, säger Vänsterpartiets Jonas Lindberg.

Kritiken har varit högljudd mot Krys planer på att ta över driften av 1177 Vårdguiden i Stockholm, genom att köpa bolaget som i dag driver verksamheten. Region Stockholm måste godkänna affären för att den ska gå i lås. Beskedet var först att det beslutet ska tas av sjukvårdsdirektören Björn Eriksson – vilket fick oppositionspartierna Vänsterpartiet och Socialdemokraterna att gå i taket. Nu meddelar ansvarigt regionråd Anna Starbrink (L) att politikerna i hälso– och sjukvårdsnämnden kommer att fatta det avgörande beslutet efter att tjänstemännen gjort en juridisk bedömning.

Ett steg i rätt riktning, anser Jonas Lindberg, Vänsterparitets sjukvårdspolitiska talesperson i region Stockholm.

– Det blir mer transparent och lättare att utkräva ansvar, säger han.

Jonas Lindberg hoppas nu att debatten också leder till att affären stoppas. Han menar att Kry, som är mest känd för sin app där läkare ger medicinska bedömningar via videosamtal, är olämpliga av flera skäl.

– Det här är ett bolag som utnyttjar kryphål i lagen och hela tiden ser hur man kan sko sig på systemet. Det här är ett vägskäl för svensk sjukvård, säger han.

Politikerna avvaktar

Kry har tidigare kritiserats bland annat i samband med att man etablerade vårdcentraler i Stockholm. Användare av bolagets app erbjöds då att lista sig där – vilket en del gjorde utan att vara medvetna om att de då förlorade den listning de hade på en annan vårdcentral sedan tidigare. Bolaget försvarade sig då med att man inte bröt mot några regler.

Företrädarna för den politiska majoriteten är avvaktande i sina kommentarer. Finansborgarrådet Irene Svenonius säger till Dagens nyheter att hon förutsätter att förvaltningens tjänstemän nu ska titta på den risk för intressekonflikter som flera har varnat för till följd av att Kry driver egna vårdcentraler – som 1177 Vårdguiden kan hänvisa till.

Miljöpartiets gruppledare i hälso– och sjukvårdsnämnden Susanne Nordling säger att det är ”problematiskt” att en aktör med egna vårdcentraler sköter sjukvårdsrådgivning, men att partiet avvaktar den juridiska bedömningen.