Radar · Miljö

Hettan i Kanada kan ha dödat 1 miljard marina djur

Enorma mängder blåmusslor dog under värmeböljan, men också sjöstjärnor och andra sorts musslor, uppger kanadensiska forskare.

Rekordvärmen i Kanada beräknas ha dödat runt 500 människor i förra veckan. Men även havslevande djur drabbades. Musslor tycks ha blivit kokade på grund av värmen och totalt dog ungefär 1 miljard marina djur, uppger forskare.

– Stranden brukar inte krasa när du går på den. Men det var så många tomma musselskal som låg överallt att det bara inte gick att undvika att trampa på döda djur medan du gick runt, säger Christopher Harley, marinbiolog vid University of british columbia, till The guardian.

Han har räknat på hur många marina djur som kan ha dött när Kanada drabbades av värmerekorden i förra veckan. Siffran landar på hela 1 miljard djur. Dels rör det sig om stora mängder musslor. De klarar inte av så höga temperaturer som 50 grader, vilket uppnåddes på de klippiga stränderna, enligt Harley och en student som i förra veckan mätte värmen där med infraröda kameror.

Dels handlar det om döda sniglar, havsstjärnor och musslor som de hittade ruttnade i det grunda vattnet.

– Det var en överväldigande, känslomässig upplevelse, säger Christopher Harley.

Musseldöden kan försämra vattenkvaliteten

Att så många musslor dött kan på kort sikt leda till sämre vattenkvalitet. Detta eftersom musslor fungerar som levande reningsverk när de filtrerar vattnet för att få tag i mat.

Blåmusslor förökar sig relativt snabbt, desto värre är det för sjöstjärnor och andra sorters musslor. För dem kan det ta årtionden innan populationen återhämtar sig.

Samtidigt väntas en ny värmebölja slå till i USA och i sydvästra Kanada under nästa vecka, vilket belyser de allt varmare somrarna framöver.

– Många arter kommer inte att kunna hänga med i de snabba förändringarna. Ekosystem kommer att förändras på sätt som det är svårt att förutsäga. Vi vet inte vad som är tipping points, säger Christopher Harley, till The guardian.

Tipping points innebär de brytpunkter när det inte längre går att reparera de skador som har skett i naturen, utan där dessa i stället riskerar utlösa kedjereaktioner som förvärrar klimatkrisen.

Läs mer:

Värmerekord på flera platser i Nordamerika (Syre 28/6-2021)

Så är Sveriges beredskap för extrema värmeböljor (Syre 1/7-2021) 

FN:s nya klimatrapport: Mänskligheten är i fara (Syre 23/6-2021)

Ny studie: Klimatet i Ostasien kan ha nått brytpunkten (30/11-2020)

Forskare: Tipping point när hälften av en skog försvunnit (Syre 14/1-2020)