Radar · Miljö

Ny studie: Klimatet i Östasien kan ha nått brytpunkten

Bilden visar en uttorkad damm i Indien 2012, som vanligtvis skulle ha gett dricksvatten för boskap i byn Kathura, i Haryana, Indien.

Den senare tidens klimatförändringar i Östasien, med onormalt varma och torra somrar, kan vara oåterkalleliga. Klimatet i regionen kan redan vara nära en brytpunkt, enligt en ny internationell studie.

Den globala uppvärmningen påverkar både klimat- och ekosystem och i värsta fall leder det till en brytpunkt, en så kallad ”tipping point”, som följs av en snabb och ofta icke omvändbar förändring. Att havsisen i Arktis försvinner under sommaren och att inlandsisen på Grönland smälter är exempel på sådana brytpunkter.

Värmeböljor och torka

Inre Östasien, som innefattar Mongoliet och närliggande områden, är ett känsligt område som under de senaste årtiondena har drabbats av en klar ökning av värmeböljor under somrarna. Nu visar en ny internationell studie med forskare från bland annat Göteborgs universitet, att den höga frekvensen av värmeböljor och torka i regionen inte har observerats under de senaste 260 åren.

– Genom att kombinera observationer, rekonstruktioner och klimatmodelldata, upptäckte vi att kopplingen mellan markytan och atmosfären har stärkts i inre Östasien under de senaste 20 åren, och vi anser därför att långvarig minskad markfuktighet ger ökad uppvärmning vid markytan, vilket orsakar fler värmeböljor, som i sin tur ger minskad markfuktighet och så vidare, säger Peng Zhang, huvudförfattare till studien och forskare i Regionalklimatgruppen (RCG) vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Studerade årsringar

Studerar man träd som är känsliga för vädervariationer kan man med hjälp av årsringarna rekonstruera olika klimatparametrar med årlig upplösning hundratals år tillbaka och på så vis få information om förändringar av markfukt och klimat.

– Eftersom träd har stor geografisk spridning, kan dessa data användas till detaljerade studier av klimatförändringar över stora områden, säger Hans Linderholm, medförfattare av studien och ledare av Göteborgs universitetslaboratorium för Dendrokronologi (GULD).

I studien, som har publicerats i Science, valde forskarna ut årsringar från träd vars tillväxt är kopplad till vattentillgång samt träd som växer på höga höjder med sval och kort tillväxtsäsong.

– I den här studien utvecklade vi en ny metod för att rekonstruera både variationer i markfuktighet och förändringar i frekvensen av värmeböljor i inre Östasien, en region där samspelet mellan dessa parametrar är väldigt starkt, säger Peng Zhang.

Med hjälp av de nya rekonstruktionerna lyckades man studera de senaste årtiondenas varma och torra klimat i ett långsiktigt perspektiv. Resultatet visar att en brytpunkt i klimatet kan vara nära. Det skulle innebära en oåterkallelig förändring som leder till ett mycket torrare klimat i regionen, vilket i sin tur kan få stora konsekvenser för ekosystemet.

– Det skulle orsaka ökad stress på ekosystem och samhällen i denna redan känsliga region, säger Peng Zhang.

Läs mer: Ny upptäckt: Metangas bubblar upp från havsbotten