Zoom

XR-aktivistens kritik: ”Falska lösningar och teater”

Elvin Landaeus Csizmadia deltar i en rad marscher under Cop26, här under fredagens klimatstrejk.

Klimattoppmötet är inte lösningen på klimatkrisen. Det är mest teater och falska löften. Det tycker Elvin Landaeus Csizmadia, en av många aktivister som demonstrerade på plats i Glasgow i dag.

– Marschen är helt sjukt stor, med en väldigt stor andel unga, säger Elvin Landaeus Csizmadia om fredagens klimatstrejk.

Han beskriver stämningen som bra, med mycket energi.

– Folket i Glasgow vill ha klimaträttvisa, det är ett som är säkert!

Han har åkt från Malmö för att vara på plats i Glasgow under hela toppmötet. Han är där som privatperson och aktivist i Extinction rebellion, men är också med på insidan som representant för en av många frivilligorganisationer. Men det är i egenskap av privatperson som han delar sina tankar med Syre.

– Jag tror att många av oss har börjat förstå att de här Cop-mötena bara är en politisk fasad. Som Greta säger: tomma ord och inga löften. Redan själva grundpremisserna för mötet gör att egentligen inget av vikt kan beslutas på dessa möten. Det ska bygga på frivillighet. Det är ju som om att jag skulle köpa en bil, men kan välja hur mycket jag betalar för den. Det kan ju knappast kallas för förhandling.

Gatorna i Glasgow var fulla av demonstranter under fredagens demonstration
Gatorna i Glasgow var fulla av demonstranter under fredagens demonstration. Foto: Elvin Landaeus Csizmadia.

Inte lett till någonting

Nej, lösningen ligger inte i de här mötena, menar han.

– Det är mycket falskt spel. Det stora avtalet om att stoppa skogsskövling till år 2030 – är det fjärde eller femte liknade som slutits de senaste åren. Det har inte lett till någonting och vissa har till och med lett till mer skogsskövling.

Hans intryck inifrån mötena är inte positivt.

– Man märker att politiker och talare tagit till sig och anammat aktivisternas språk. Det finns till och med en vägg med serierutor som olika konstnärer har gjort och som handlar om dubbelmoralen på de här mötena. Det hela är som ett slimemonster: ju mer saker du kaster på det, desto större blir monstret.

Han sammanfattar det som att vara nära makten utan att det egentligen finns någon makt.

Gatorna fulla av aktivitet

Utanför på gatorna sjuder det istället av aktivitet och både stora och små aktioner. Under fredagen sker den hittills största demonstrationen under klimattoppmötet: Fridays for futures skolstrejk, som i skrivande stund lockat tusentals deltagare. Också i morgon väntas en jättedemonstration äga rum, under Global day of action, då det kommer att ske protester och demonstrationer inte bara i Glasgow utan över hela världen, även i Stockholm.

Elvin berättar om en annan aktion han varit på, en presskonferens som hölls av urfolk utanför Cop26.

– Det var väldigt kraftfullt. De förklarade allt det som är fel med de här förhandlingarna. Som till exempel att ramen för det hela fortfarande är ett kolonialt tankesätt. Detta med ”carbon markets”, utsläppsmarknader och att du kan släppa ut på ett ställe och bli frisläppt för att du betalar för en åtgärd på ett annat ställe. Det är en helt galen tanke. Man kan ju aldrig kompensera för att man förstör ett samhälle.

Det är mycket tunga frågor. Finns det något som gör att du håller humöret uppe?

– Jag nätverkar med andra aktivister. Vi stärker våra gräsrotskoalitioner och får ett bättre perspektiv. Det är ett globalt problem och vi måste ha en global motståndsrörelse för klimaträttvisa. Och det bygger vi när vi är här. Vi är många från gräsrotsrörelserna här, tiotusentals. Jag hoppas att allt fler tydligt ska se att kejsaren är naken.

Den globala klimatrörelsen har växt kraftigt sedan 2015 då Parisavtalet slöts. Men den måste fortsätta växa tills den blir så stor att den utgör ”reellt hot” mot nuvarande politiska system, menar Elvin.

– I Sverige till exempel skulle vi behöva vara tiotusentals, hundratusentals aktiva. Personer som är redo att göra den samhällsomställning som krävs och inte vänta på politikerna. Genom historien så är det politiken som följt efter folket, inte tvärtom.

Han tänker inte framförallt på individuella livsstilsförändringar, utan det vi kan göra och besluta som kollektiv.

"På gatan-aktivism"

– Vi måste omorganisera samhället så att det inte gynnar företag och privata vinster. Och för att få igenom det är det den klassiska ”på gatan”-aktivismen som behövs. Ett fredligt men mer aktivt motstånd där vi ställer oss i vägen för det skadliga systemet och inte backar.

Det är något han inte ser inne i korridorerna och mötesrummen på Cop26, säger han.

– Jag får en känsla av att folk inte är redo göra det som krävs. Alla som kommit in på FN:s konferens har redan ganska mycket att förlora. De kommer hit för att få sina röster hörda, men lyckas förstås inte i det här systemet.

Han skulle vilja se mer störningar från folk på insidan.

– Folk som avbryter all greenwashing som pågår och höjer sina röster. Men säkerheten här inne är väldigt hög och de är väl rädda att de skulle åka ut. Men det är precis som vi på Extinction rebellion. Vi kan bli bötfällda eller fängslade. På andra sidan jorden kan du till och med bli dödad. Jag tror att fler skulle behöva vara beredda att göra större uppoffringar och ta risker.

Liksom många andra har påpekat och kritiserat har han märkt att det är få aktivister från det globala Syd på plats.

– Det är samma globala rasism och kolonialism som också ligger till grund för klimatkrisen. Många har inte hunnit bli vaccinerade eller fått rätt (godkänt) vaccin. De har privatiserat vaccinen och läkemedelsföretagen säljer inte till fattigare länder för att de inte har råd att betala, säger Elvin.

Det vi behöver är en global solidarisk rörelse och ledare som vet vad vi behöver ändra, menar han.

– Rösterna och visdomen finns. Urfolk vet vad vi behöver göra, vilka synsätt vi behöver ändra på. Trots att de inte är en stor del av den globala befolkningen så skyddar de 80 procent av den biologiska mångfalden i världen. Det de behöver är inte mer pengar eller resurser, utan att deras mänskliga rättigheter och naturens rättigheter erkänns.

Men dagens makthavare befinner sig väldigt långt ifrån de tankegångarna, tycker Elvin. Allt handlar om pengar och resurser.

– Det är som att vi har ett badkar som håller på att svämma över, som redan börjat svämma över. Men ingen försöker stänga av kranen utan alla diskuterar vilken tvättsvamp eller mopp man ska ha för att torka upp. Det är falska lösningar, helt enkelt. Och det börjar bli synligt för folket.

Läs mer:

Cop26: Skogen ska räddas – men är det tillräckligt?
Stenhård kritik mot världsledarna – tar klimatskadliga privatjets till Cop26
Önationernas krav på Cop26: ”Den som smutsar ned måste betala”Live: Cop26 öppnar
Cop26: Makthavare kritiseras för att blunda för djurfabrikerna
Karin Lexén inför Cop26: ”Akut läge – men det finns hopp”
Stormakter stångas inför Cop 26 – nu måste de komma överens
Sverige vill köpa utsläpp för hundratals miljoner kronor – skriver avtal med Ghana på Cop26
Ländernas uppdaterade löften inför Cop26 långt ifrån tillräckliga
Syre förklarar klimatfinansiering

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV