Radar · Djurrätt

Just nu: Historisk seger för miljontals djur i EU

EU-kommissionen ska år 2023 lägga fram ett lagstiftningsförslag för att få ett slut på burhållningen av lantbruksdjur inom EU.

Medborgarnas engagemang mot lantbruksdjurens lidande har gett resultat. I dag meddelade EU-kommissionen att det kommer att inledas en lagstiftningsprocess för att förbjuda burhållning av levande individer inom den europeiska livsmedelsindustrin till år 2027.

Hundratals miljoner djur inom EU:s livsmedelsproduktionen hålls i dag i trånga burar, många under majoriteten av sina liv. För att få ett slut på lantbruksdjurens lidande gick över 170 miljö- och djurskyddsorganisationer och 1,4 miljoner EU-medborgare från totalt 18 länder ihop under medborgarinitiativet End the cage age, som kräver ett förbud mot burhållningen i EU.

Nu har medborgarinitiativet, det första i sitt slag som rör förbättrat djurskydd, resulterat i ett historiskt beslut. På en presskonferens under dagen meddelande EU-kommissionen att man ser positivt på initiativets krav och år 2023 kommer att lägga fram ett lagstiftningsförslag för att förbjuda burarna till år 2027. Beslutet omfattar grisar, hönor, kalvar, kaniner, ankor och vaktlar som i dag hålls i burar inom matindustrin.

– I dag är en historisk dag för europeiska medborgare och för djurskyddet i Europa.

I dag visar vi att vi har lyssnat på de 1,4 miljoner européer som har bett oss att förbjuda användning av burar inom livsmedelsindustrin. Jag är mycket glad över att nu kunna meddela att vi i slutet av 2023 kommer att presentera ett lagförslag för att börja avvecklingen av burar för de djur som nämns i initiativet. Detta är ett mycket viktigt steg framåt för att ytterligare förbättra djurskyddet i hela EU, sa Stella Kyriakides, EU-kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet, när hon framförde kommissionens beslut under dagens presskonferens.

Stella Kyriakides, EU-kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet, under dagens presskonferens
Stella Kyriakides, EU-kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet, under dagens presskonferens. Foto: Francisco Seco/AP/TT

Medborgarnas kamp

Beskedet är ett resultat av en lång kamp från medborgarnas och djurrättsorganisationernas sida. End the cage age, som startade 2018, lyckades under kort tid samla ihop över en miljon underskrifter för ett förbud, och satte därmed frågan högt på EU:s agenda.

I maj röstade EU:s jordbruksutskott igenom ett förslag som stöttar initiativet och uppmanar EU-kommissionen att lägga fram en ny lagstiftning, vilket i början av juni även fick stöd från en bred majoritet i EU-parlamentet.

– Att en lagstiftningsprocess drar igång för att fasa ut burarna inom lantbruket saknar motstycke! Det är enormt stort att EU-politikerna enas om att burhållning av djur ska få ett slut. Detta kommer förändra livet för miljontals djur varje år och är det största som hänt inom politiken för djuren i modern tid, säger Camilla Bergvall, riksordförande för organisationen Djurens rätt, en av de organisationer som engagerat sig i initiativet, i ett pressmeddelande.

Nu går initiativet vidare i EU:s lagstiftningsprocess.

Medlemmar i organisationen Djurens rätt tillsammans med andra organisationer och initiativtagare på plats utanför EU-kommissionen i Bryssel i oktober 2019 för att uppmärksamma End the cage age
Medlemmar i organisationen Djurens rätt tillsammans med andra organisationer och initiativtagare på plats utanför EU-kommissionen i Bryssel i oktober 2019 för att uppmärksamma End the cage age. Foto: Djurens rätt

Läs mer om processen som har lett fram till dagens besked: 

EU-parlamentet röstade ja till ett burfritt EU

Historisk omröstning om djurhållning i EU: Kommer burarna att fasas ut?

Ett steg närmare burfritt EU: Jordbruksutskottet uppmanar till utfasning av burar

Burfri djurhållning på agendan i EU: ”Fullt stöd för en omvandling”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV