Radar · Djurrätt

EU-parlamentet röstade ja till ett burfritt EU

"Historisk framgång när EU-parlamentet gav sitt stöd till medborgarinitiativet End the Cage Age" skriver Djurens Rätt på sin hemsida.

I går röstade EU-parlamentet ja till medborgarinitiativet End the Cage Age – ett förbud av burhållning av djur inom lantbruket – med röstsiffrorna 558–37.

EU-parlamentet röstade igår ja till förslaget från EU:s jordbruksutskott, som uppmanar EU-kommissionen att lägga fram en lagstiftning som förbjuder burar inom livsmedelsproduktionen i EU till år 2027. Med en stor majoritet, 558 röster mot 37 (85 avstod).

Bakom medborgarinitiativet ”End the Cage Age”, som Syre tidigare har rapporterat om, står bland annat svenska Djurens Rätt och över 170 miljö- och djurskyddsorganisationer och 1,4 miljoner EU-medborgare och från totalt 18 länder – vilket, enligt dem själva, gör medborgarinitiativet till tredje mest framgångsrika någonsin.

I och med beslutet har nu ett stort steg tagits för alla hundratals miljoner djur inom EU:s livsmedelsproduktionen som i dag hålls i trånga burar – många under majoriteten av sina liv.

”Det är oerhört stort och viktigt att EU-parlamentet ställer sig bakom att fasa ut burarna inom EU till år 2027. Ett liv i bur innebär stort lidande och det är verkligen dags att vi avvecklar burarna i Europa. Medborgarna i Europa har genom End the Cage Age tydligt visat att de vill se ett förbud och nu är det upp till bevis hur EU-kommissionen väljer att agera, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.

Senast den 15 juli bör EU-kommissionen ha fattat ett beslut ifall det skall inledas en lagstiftningsprocess för förbud mot burhållning inom livsmedelsindustrin.

Läs mer: 
• Ett steg närmare burfritt EU: Jordbruksutskottet uppmanar till utfasning av burar
• Burfri djurhållning på agendan i EU: ”Fullt stöd för en omvandling”